Een advocaat heeft in een grote drugszaak in het Belgische Luik de hulp ingeroepen van ChatGPT bij het opstellen van zijn pleidooi. De advocaat, Mathieu Simonis, verklaarde dat hij de AI-gestuurde chatbot “anekdotisch” had gebruikt als klankbord tijdens het schrijven van zijn conclusies.
De zaak, die draait om grootschalige cocaïnehandel via de haven van Antwerpen, betreft hoofdverdachten die gevangenisstraffen tot 20 jaar riskeren. De zaak gaat over de invoer en distributie van cocaïne uit Zuid-Amerika via Europese havens, waaronder Antwerpen, waar de drugs uit ladingen werden gehaald en verder werden getransporteerd naar de Calabrese maffia in Italië. Een van de hoofdverdachten, een 38-jarige man uit Kosovo, riskeert 15 jaar gevangenisstraf.
Zijn advocaat vraagt de rechtbank echter om de aanklachten onontvankelijk te verklaren, omdat hij de wettigheid van het afluisteren van berichten via het versleutelde communicatiesysteem Sky ECC in twijfel trekt. Volgens Simonis zijn de vereiste machtigingen voor het aftappen van de communicatie niet tijdig verlengd.
‘Neutrale bron’
“Ik heb een neutrale bron geconsulteerd die geen verband heeft met het dossier en die de wetgeving onafhankelijk heeft beoordeeld,” aldus de advocaat, verwijzend naar ChatGPT. Simonis benadrukt dat hij de chatbot slechts zijdelings gebruikte voor juridische reflectie en dat de input geen doorslaggevende rol speelde in zijn betoog.
In totaal staan 24 verdachten terecht in het proces, beschuldigd van onder andere de import, export en productie van verdovende middelen, deelname aan een criminele organisatie, documentvervalsing en wapenbezit.