Don Ceder, gemeenteraadslid en sociaal advocaat uit Amsterdam, krijgt de vierde plek op de ChristenUnie(CU)-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. “Met pijn in mijn hart zal ik mijn toga waarschijnlijk aan de wilgen hangen.”
Wat in 2017 niet lukte, lijkt in 2021 wel te geschieden: Don Ceder in de Tweede Kamer. De vierde plek is namelijk bepaald niet voor de bühne. De CU heeft momenteel vijf zetels en staat volgens peilingen zelfs op zes tot acht zetels. Kortom: de opvolger van de Amsterdammer in de gemeenteraad mag dan nog onbekend zijn, zijn toekomstige Tweede Kamerlidmaatschap is dat zeker niet, die lijkt verzekerd.
Einde aan advocatuurlijk werk
Hetgeen gevolgen moet hebben voor Ceder’s praktijk, waarmee hij zich voornamelijk richt op schuldenproblematiek in Nederland. Hij schept desgevraagd helderheid: “Een voltijd Kamerlidmaatschap en een zelfstandige advocatenpraktijk lijkt mij onverenigbaar. Met pijn in mijn hart zal ik mijn toga dan ook waarschijnlijk aan de wilgen hangen.”
Een andere situatie dan voorheen, toen de pleitbezorger zijn advocatuurlijke werkzaamheden enkel op een lager pitje moest zetten omwille van zijn politieke activiteiten en werk als gemeenteraadslid. Desalniettemin is de pleitbezorger positief gestemd over zijn toekomst in Den Haag. “Er breekt tegelijkertijd een nieuw seizoen aan, waarbij ik nu vanuit de Kamer het verschil hoop te maken,” stelt Ceder. Iets wat hij bovendien ook hoopt te doen “ten aanzien van de advocatuur en laagdrempelige toegang tot rechtsbijstand.”
Ceder is dan ook dankbaar voor de plaats op de lijst: een volgende prestatie die hij kan bijschrijven op zijn palmares. Zo belandde Ceder – die in 2015 actief werd voor de CU – in 2018 als raadslid, en later ook fractievoorzitter, in de Amsterdamse gemeenteraad. Verder veroverde de advocaat in datzelfde jaar een plek op de Forbes’ 30 under 30 Europe-lijst vanwege zijn inzet op het gebied van schulden, en werd hij in 2019 genomineerd voor een Gouden Zandloper in de categorie Young Talent.
Het juiste moment
Een gooi naar het Tweede Kamerlidmaatschap is voor Ceder echter niet nieuw. In 2017 stond hij al op de zevende plek van de landelijke kieslijst, maar greep toen net naast een zetel. Later, in 2019, kreeg hij ook nog de kans, toen de nummer zes van de lijst; Stieneke van der Graaf, met zwangerschapsverlof ging. Destijds koos hij ervoor in Amsterdam te blijven. Waarom? “We waren net met een aantal grote dossiers bezig in Amsterdam toen het verzoek voor tijdelijke vervanging kwam,” legt Ceder uit. “Ik wilde mijn verantwoordelijkheid nemen en heb toen ook heel bewust voor Amsterdam gekozen.”
Wat hem daarbij motiveerde, was dat de CU indertijd, met het behalen van de eerste zetel ooit in de Amsterdamse gemeenteraad, in zijn ogen met “iets moois bezig” was. Ook gaf hij elders te kennen dat hij het onfatsoenlijk vond om de gemeenteraad binnen een jaar te verlaten, en wilde hij zijn vervanger niet opzadelen met alle lopende dossiers. Toch zijn er ook andere sentimenten waardoor Ceder denkt dat de tijd nu wél rijp is voor de stap naar de Hofstad. “Hoewel er nog steeds genoeg uitdagingen zijn op lokaal niveau, is het gevoel dat ik ook landelijk van waarde kan zijn de afgelopen periode gegroeid. Ik hoop daarom ook wat ik in Amsterdam heb mogen leren naar de Kamer mee te nemen,” concludeert hij.
Foto: Martijn Gijsbertsen / ANP