Advocaat en curator Robert de Lauwere heeft een kort geding gewonnen tegen de auteurs en uitgever van een boek over de gevallen vastgoedmagnaat Evert Kroon. De voorzieningenrechter in Amsterdam bepaalde vorige week dat diverse op de website van het boek geplaatste beschuldigingen aan De Lauwere – van ‘horror-curator’ tot insolventieboef – onrechtmatig zijn. Dit boek getiteld ‘Ontkroond’ zou deze maand verschijnen als deel in de reeks ‘Tuig In Toga’.
De serie Tuig in Toga behandelt volgens de makers misstanden binnen de rechterlijke macht, justitie, de advocatuur en het notariaat. De premisse Ontkroond door auteurs Hans Mauritz en Wilhelm Ites is niet mals: ‘Ontkroond legt genadeloos misstanden bloot in de Nederlandse vastgoedwereld en komt ongegeneerd met namen en rugnummers. [Het boek] schetst een onthutsend en verbijsterend beeld van de corruptie binnen justitie (…) en de wereld van lijkenpikkende curatoren die ten faveure van de eigen kantoorrekening tal van schuldeisers het nakijken geven’.
Opvallend detail: de auteurs zijn volgens het vonnis van de voorzieningenrechter tevens werkzaam voor de vennootschap Heusing, met als hoofdactiviteit ‘opsporing’. De afgelopen zomer naar Ibiza gevluchte Kroon was degene die Heusing inhuurde voor ‘onderzoek naar een geregisseerde, georkestreerde en gecoördineerde aanval van het OM, de belastingdienst en een congsi van concurrerende stenenschuivers’. Vast staat dat Kroon tot op heden heeft geweigerd alle informatie over zijn faillissement te verstrekken aan curator De Lauwere.
Die moest het op de aan het boek gelieerde website stevig ontgelden. De auteurs beschuldigen de curator in verschillende berichten van ‘malicieuze praktijken’, een ‘verwerpelijke, corrupte deal’ en een poging tot diefstal van de boedel van Kroon, ter verrijking van zichzelf dan wel zijn advocatenkantoor Beks & Beks Advocaten. Horror-curator, premiejager, foute insolventieboef en ‘het opperhoofd aller bloedhonden-curatoren’ zijn enkele van de omschrijvingen die de auteurs voor De Lauwere bedachten. In de disclaimer van de site staat evenwel dat de auteurs niet altijd hoor en wederhoor hebben toegepast en dat bepaalde statements zijn gebaseerd op aannames.
Aan een verzoek van de auteurs om commentaar te geven op het aankomende boek, werkte De Lauwere niet mee. ‘U uit nogal forse beschuldigingen zonder dat u deugdelijk onderzoek heeft gedaan of dat u deze voldoende kunt staven met het op dat moment voor u beschikbare feitenmateriaal. […] U schrikt er niet voor terug daarbij flagrante leugens te publiceren.,’ schreef hij terug. De correspondentie met de advocaat werd op de Ontkroond-website geplaatst.
Dit alles was voor De Lauwere genoeg reden om bij kort geding een rectificatie en verwijdering van diverse gewraakte uitingen van de website en het toekomstige boek te eisen en iedere verdere openbaarmaking te verbieden. Tijdens de zitting verklaarde auteur Mauritz dat ‘er nog geen letter op papier staat’ en dat hij nog niet zeker wist of hij het boek ooit nog zou schrijven.
De voorzieningenrechter oordeelt dat het aan ‘de journalist is om inzichtelijk te maken op welk (objectief en onafhankelijk) feitenmateriaal de auteur zijn beschuldigingen en verdenkingen baseert. Hierin is hij in alle opzichten tekort geschoten. […] Zijn standpunt dat [de curator] met de rechterlijke macht onder één hoedje speelt teneinde zichzelf te kunnen verrijken heeft de auteur op geen enkele wijze weten te onderbouwen.” Daarbij heeft de rechtbank Midden-Nederland in een eerdere rechtszaak – die Kroon had aangespannen om van zijn curator af te komen – al uitgesproken dat niet is gebleken dat de curator misbruik zou maken van zijn positie. ‘Ook in deze procedure is de voorzieningenrechter niet gebleken dat [eiser] zijn werkzaamheden als curator op onoorbare wijze uitvoert’.
Alle beschuldigingen en verdachtmakingen vinden zodoende geen steun in het beschikbare feitenmateriaal en van hoor en wederhoor geen sprake geweest, stelt de voorzieningenrechter. Nu Ontkroond nog niet is geschreven, wordt de vordering om de uitingen uit het boek weg te laten afgewezen. Verwijderingen van alle online uitlatingen en publicatie van een door De Lauwere zelf opgestelde rectificatie gedurende 60 dagen zijn wel op hun plaats, gelast de rechter, plus een verbod op verdere openbaarmaking op last van een dwangsom van 5.000 euro per dag.
De rectificatie staat inmiddels online: ‘Op deze website hebben wij verschillende publicaties geplaatst over curator Robert de Lauwere waarin wij deze curator hebben beschuldigd van malicieuze en malafide praktijken, fraude, diefstal van de boedel en misleiding van de rechtbank. […] De rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat deze uitlatingen onvoldoende steun vinden in het ter beschikking staande feitenmateriaal en dat wij met de publicaties onrechtmatig hebben gehandeld jegens De Lauwere.’
Mauritz laat desgevraagd weten dat het boek Ontkroond nog steeds zal verschijnen, maar niet eerder dan januari 2016.