Advocaat Sam Bharatsingh is afgelopen zondag aangehouden nadat hij in Utrecht met zijn auto zijn eigen neef had aangereden. De achtergrond is volgens de neef een zakelijk conflict: Bharatsingh zou opzettelijk op hem zijn ingereden. De advocaat werd maandag door de politie heengezonden. Het gewond geraakte slachtoffer deed aangifte en heeft een klacht ingediend bij de Haagse deken Martens.
De neef van de advocaat heeft zelf een boekhoudkantoor en werkte naar eigen zeggen in het verleden geregeld samen met Bharatsingh. “Met dit samenwerkingsverband ben ik gestopt omdat ik mij niet prettig voelde met de wijze waarop Bharatsingh zijn zaken behartigde,” schrijft hij in zijn klacht aan de deken. Toen hij de samenwerking beëindigde, stelde Bharatsingh alles in het werk om hem ‘kapot te maken’. De advocaat stelde onder meer drie procedures tegen hem in, die hij echter allen verloor.
Afgelopen zondag bezocht de neef zijn dementerende oma in een verzorgingshuis in Utrecht. Na het bezoek werd hij naar eigen zeggen opzettelijk door Bharatsingh aangereden op de parkeerplaats van het verzorgingshuis. Hij klapte op de voorruit en werd naar het ziekenhuis gebracht. In zijn klacht aan de deken rept hij over een ‘poging tot moord’. “Ik vind dat iemand die zich van geweld bedient en daarbij bereid is zijn auto als wapen in te zetten sowieso geen advocaat kan zijn.”
Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland bevestigt dat de aanrijding zondag heeft plaatsgevonden en dat de bestuurder van de auto, een 54-jarige man uit Laren, is aangehouden. Over de vraag of de aanrijding opzettelijk was, kan de politie geen mededelingen doen. Ook Bharatsingh zegt hier desgevraagd niets over. Hij wil enkel kwijt dat hij een dag na de aanrijding al was vrijgelaten, “dus zo ernstig kan het allemaal niet zijn”.
Deken Bas Martens geeft in een korte reactie aan dat er in het geval van een dergelijke klacht een onderzoek zal komen. Vaststaat dat er voor het handelen van de advocaat een zeker zakelijk verband moet zijn om hem tuchtrechtelijk te kunnen vervolgen. “Het komt voor dat we in zulke gevallen eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten voordat er een tuchtrechtelijke procedure volgt.”
Overigens kreeg Bharatsingh vorig jaar april een schorsing van vier maanden opgelegd door de Raad van Discipline, wegens overtreding van meerdere administratieve en financiële regels. Zo had hij verzuimd onderzoek te doen naar de twijfelachtige herkomst van geld van een cliënt, en had hij persoonlijk flinke sommen contant geld naar Suriname vervoerd.