Adam Abou Habaga, advocaat-partner bij DLA Piper in Amsterdam, reflecteert op zijn carrière.
DLA Piper is begin dit jaar verhuisd naar een nieuw pand op de Zuidas. Het duurzame Strawinskyhuis doet recht aan de huidige tijdsgeest binnen de zakelijke dienstverlening waarin meer thuis wordt gewerkt en er meer gebruik wordt gemaakt van duurzame reisoplossingen. “We hebben voordat ons nieuwe kantoor werd ontwikkeld, uitgebreid de behoeften van medewerkers onderzocht via enquêtes en klankbordcommissies. Wat daar uitgekomen is, heeft geleid tot een werkomgeving die daarop aansluit.”, aldus Adam Abou Habaga – gespecialiseerd in banking & finance – die sinds 1 mei 2024 partner is binnen de Amsterdamse vestiging.
Gelijk halen en hebben
Abou Habaga is geboren en getogen in Utrecht en verhuisde later naar Amsterdam voor zijn studie. Terugkijkend op een hectisch jaar, waarin hij zowel partner werd als vader van een dochter, vertelt hij over zijn weg naar de advocatuur: ”Rechten is niet van jongs af aan een grote droom van mij geweest. Ik hield wel erg van discussie voeren, op school, met vrienden en thuis. Als ik vond dat ik gelijk had, dan wilde ik mijn gelijk halen. Ook als dat me niks opleverde, of als het makkelijker was om het te laten gaan.”
Tijdens zijn rechtenstudie merkte hij dat het recht als het ware de spelregels van de samenleving bevat en je een voorsprong geeft als je deze kent. ‘’Er werd vaak tegen mij gezegd: ‘Moet je geen advocaat worden?’. Mijn vader – die op latere leeftijd van Egypte naar Nederland was gekomen – was altijd redelijk resultaatgericht. ‘Ik wil in Nederland graag een dokter en een advocaat achterlaten’, zei hij vaak. Mijn broer en ik dachten: dat gaat niet gebeuren. En wat denk je? Ik ben advocaat en mijn broer is dokter geworden’’, vertelt Abou Habaga lachend.
In 2013 is Adam zijn juridische loopbaan gestart bij DLA Piper in Amsterdam. Over die keuze vertelt hij: ”Ik wilde sowieso graag bij een groot en internationaal kantoor werken. Wat voor mij onderscheidend was, was dat DLA Piper nieuw en vanuit een fusie ontstaan was. Ze waren the new kid on the block, enorm ambitieus en durfden dat ook uit te spreken. Ze wilden niet alleen een groot kantoor zijn, maar ook de beste worden. Daar wilde ik heel graag onderdeel van zijn. Inmiddels hebben we enorme ontwikkeling doorgemaakt, maar dat ondernemerschap en die ambitie die mij aantrok zie je nog steeds terug in wie we zijn en hoe we werken.’’
Ook Adam Abou Habaga ziet dat de advocatuur verandert en mee moet gaan met de tijdsgeest. “Iedere generatie heeft weer andere behoeften. De jongere generaties willen meer vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Dat leidt ertoe dat werk flexibeler moet worden. Voorheen bleef je op kantoor als je in de avond moest doorwerken. Nu ga ik op tijd naar huis, zodat ik mijn dochter nog kan zien, en werk ik daarna door als zij op bed ligt zonder dat zij daar iets van merkt.”
De advocaat van de toekomst
Adam Abou Habaga maakt duidelijk dat de rol van een advocaat er in de toekomst anders uit kan gaan zien. “In het werk wat wij doen, zal ook AI een grote rol spelen, wij zetten daar ook op in. Dat betekent ook dat een toekomstige advocaat bepaalde technologische skills moeten hebben. Bij ons op kantoor benaderen we AI vanuit twee perspectieven: extern, waarbij we ons richten op de juridische impact van AI op organisaties. En intern; we werken al met verschillende AI-tools in onze praktijk, maar onderzoeken ook of wij zelf bepaalde AI- programma’s kunnen ontwikkelen waarvoor wij markt zien en die nog niet bestaan. En het is heel motiverend te zien dat met name jonge advocaten zich bewust zijn van de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden.’’
Het werk van de advocatuur zal veranderen. Naast de technologische ontwikkelingen, vragen ook cliënten om een andere manier van werken. “Voorheen werd je als kantoor puur gevraagd om juridisch advies te geven. Nu word je veel vaker gezien als sparringpartner voor het duiden van nieuwe ontwikkelingen in de markt, zoals ESG en de daaraan gerelateerde wetgeving. Het is een belangrijk onderwerp voor cliënten. Niet alleen als het gaat om hoe wij hen helpen in hun transitie, maar ook wat wij er zelf aan doen en wat onze doelen zijn.”
Wat is een les die hij mee wil geven? Daar is hij duidelijk in: shape your own destiny. “Dat betekent: doe wat je leuk vindt. Zorg ervoor dat je terechtkomt bij een kantoor waar jij je prettig voelt, werk gaat doen waar jij voldoening uithaalt en je verantwoordelijkheid neemt. Je hebt invloed op alles. Vanaf het eerste moment dat je op een kantoor binnenloopt, kun je voor verandering zorgen. Ik denk dat het belangrijk is je bewust te zijn van de impact die je kunt hebben. Zie jezelf niet als iemand voor wie anderen dat moeten doen. Je voelt je dan ook veel sneller op je plek.”
Twee werelden combineren
Als je het hebt over de advocatuur van de toekomst moet ook breder worden gekeken naar de samenleving. Een vraag die daarbij kan worden gesteld: hoe zorg je ervoor dat je advocatenteam een weergave is van de samenleving? Die vraag is de afgelopen jaren in de Nederlandse advocatuur urgenter geworden en vormt ook een uitdaging, die Adam Abou Habaga ook ziet. Hij is opgegroeid met een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. ‘’Ik ben opgegroeid met twee culturen.’’ Hij ziet de toegevoegde waarde van het samenstellen van een divers team. ‘’Ik heb altijd geroepen: met twee culturen kun je het beste uit beiden halen; best of both worlds!’’
Die uitdaging pakt Abou Habaga ook graag aan. ”Ik heb mij in mijn leven of carrière nooit beperkt gevoeld door mijn achtergrond, integendeel. Daardoor heb ik er heel lang zelf niks mee gedaan, omdat ik er niet tegenaan liep. Bij DLA Piper streven we ernaar net zo divers te zijn als de samenleving. Daarom zijn wij onder andere een samenwerking aangegaan met Wrokko. Hun slogan is ook: Best of both worlds. Doordat ik dat zelf altijd riep, voel ik nu wel de noodzaak om er iets mee te doen: je wordt ouder, je komt verder in de organisatie en je voelt je verantwoordelijk voor de ontwikkeling.’’