Advocaat en televisiepresentator Khalid Kasem had rechtstreeks contact met Ridouan Taghi. Dat meldt het AD in een artikel, gebaseerd op heimelijk opgenomen gesprekken tussen Kasem, Peter R. de Vries en diens zoon Royce de Vries.
Royce de Vries probeerde tevergeefs het artikel tegen te houden, omdat publicatie zijn veiligheid en die van anderen in het geding zou brengen. Ook de Amsterdamse deken mengde zich in het kort geding. De rechtbank verbood publicatie van het artikel, maar in hoger beroep kreeg het AD alsnog toestemming om het onder voorwaarden te publiceren.
Lees ook: Gerechtshof Amsterdam: AD mag artikel over Peter R. de Vries publiceren
Banden met Taghi
Het gesprek is opgenomen in 2019. Taghi is dan net opgepakt. Peter R. de Vries en zijn zoon maken zich zorgen om de mogelijke banden die hun kantoorgenoot Kasem heeft met de inmiddels beruchtste verdachte van Nederland. Het is bekend dat Kasem een klasgenoot was van Taghi. Kasem heeft inmiddels ook laten weten dat hij tijdens een familievakantie in Dubai contact heeft gehad met een Italiaanse maffiabaas. Wat Kasem niet weet, is dat De Vries het gesprek opneemt.
Volgens Kasem speelde er niets bijzonders. De maffiabaas stond hij bij in een familiezaak. Wel erkent hij dat hij bij nader inzien denkt dat deze Raffaele Imperiale via Taghi bij hem is uitgekomen.
Jeugdvrienden
In het gesprek stelt Kasem verder dat hij veel leden uit de top van Taghi’s organisatie kent. Hij groeide met hen op. Over Taghi zegt hij: ‘Taghi ken ik goed natuurlijk.’ Ook zegt hij dat hij rechtstreeks contact heeft gehad met Taghi ’toen dat met jou speelde’. Het AD trekt hieruit de conclusie dat het gaat om de bekendmaking van Peter R. de Vries in mei 2019 dat hij op de dodenlijst van Taghi zou staan. Later kreeg hij een briefje van Taghi waarin hij dat ontkende.
Koper-onderzoek
Het gesprek gaat ook over het zogenaamde 26Koper-onderzoek. Dit draait om een enorme wapenvondst in 2015. Deze wapens blijken later van Taghi te zijn. Taghi wil weten wat justitie weet en of de vondst zal leiden tot een klopjacht op hem zelf, schrijft het AD. Alle verdachten en hun advocaten zijn beperkingen opgelegd. Kasem is een van die advocaten.
Kasem krijgt een bezoekje van een handlanger van Taghi. Hij ontkent dat hij informatie uit het dossier heeft gelekt. Maar daar wordt hij later wel van verdacht door het Openbaar Ministerie.
De Amsterdamse deken concludeert in 2020 dat er geen bewijs is dat Kasem informatie uit het Koper-onderzoek heeft gelekt.
Kasem zegt dat hij wel met Inez Weski over de zaak heeft gesproken. Weski was destijds nog niet als advocaat betrokken bij de Koper-zaak.
Reacties
Khalid Kasem zegt dat in een reactie in het AD dat het artikel bol staat van onjuiste suggesties en valse verdachtmakingen. ‘Dat gesprek is buiten mijn medeweten opgenomen en heeft plaatsgevonden in de beslotenheid van mijn toenmalige kantoor, tussen geheimhouders. Ik kan vanwege de op mij rustende geheimhouding niet ingaan op vragen over personen en zaken die hier beschreven worden.’
Ook Royce de Vries beschuldigt het AD van onjuiste aannames. ‘Mijn geheimhoudingsplicht belet mij helaas om daar concreet op in te gaan, maar mijn vader en ik hadden destijds in ieder geval geen aanleiding om te twijfelen aan de verklaringen van Khalid. (…) De gesprekken met Khalid betreffen (gestolen) geheimhoudersgesprekken, die wij in de beslotenheid van ons kantoor hebben gevoerd.’
Inez Weski, voormalig advocaat van Taghi, ontkent in een reactie in het AD dat zij contact heeft gehad met Kasem tijdens het Koper-onderzoek.