Aclara Legal Design won dit jaar de Legal Design Gouden Zandloper met hun reeks infographics voor de Groene Serie van Wolters Kluwer. Onderwijsmodule De finale, van Zuyd Hogeschool, werd door de jury bestempeld tot winnaar van de Education & Research Gouden Zandloper.
Foto: Julia Peleaulu
De Groene Serie is een bekend online naslagwerk van het Nederlands burgerlijk recht. De encyclopedische serie bestaat uit veertien delen die elk een eigen rechtsgebied behandelen met analyses en commentaren. Toch is de inhoud van de Groene Serie niet altijd even eenvoudig. Aclara Legal Design ontwikkelde daarom samen met uitgever Wolters Kluwer, auteurs en eindredacteurs, een serie infographics die drie veelvoorkomende onderwerpen helder en visueel uitleggen: het starten van een dagvaardingsprocedure, verrekening en de bevoegdheid van de rechter om partijen te bevelen bescheiden of inlichtingen te verstrekken.
“De infographics zijn gebaseerd op academische naslagwerken,” vertelt oud-advocaat en oprichter van het bedrijf Anna Posthumus Meyjes (foto boven, rechts). “Ze zijn een startpunt voor juridisch onderzoek en analyse; niet enkel nice to have voor de leek. We hebben ervoor gekozen drie populaire en praktische onderwerpen te visualiseren, maar in de toekomst gaan we het aantal topics uitbreiden. Zo gaan we aan de slag met aansprakelijkheidsrecht en faillissementsrecht.”
De infographics zijn een verrijking voor de juridische wereld, oordeelt de jury, die de reeks zo functioneel vindt dat Aclara Legal Design de Gouden Zandloper-award wordt toegekend. Naast Aclara Legal Design waren ook Patroon Legal Design met hun Groene Arbeidsovereenkomst en de algemene voorwaarden voor Koos Service Design door Visual Contracts genomineerd.
Education & Research
Een van de grootste uitdagingen voor het juridisch onderwijs is om alle ontwikkelingen in het werkveld bij te benen. Of zelfs vóór te zijn natuurlijk. Dit was daarom alweer de derde keer dat de meest innovatieve legal opleiding werd beloond met een Gouden Zandloper. De genomineerden van dit jaar waren Zuyd Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Universiteit Leiden, maar het was Zuyd Hogeschool aan wie de prijs uitgereikt werd door de jury.
Studenten aan de Zuyd Hogeschool sluiten hun opleiding af door een actueel juridisch probleem dat hen aanspreekt op te lossen of zelfs te voorkomen. Zij staan volledig vrij in de manier waarop zij dit doen. Websites, documentgeneratoren, beslisbomen, infographics en kennisclips; alles is mogelijk. De module vervangt de traditionele scriptie waar studenten normaliter hun studie mee afsluiten. Ook nieuw: studenten ontvangen geen cijfer voor hun harde werk. Ze moeten het doen met vijftien studiepunten, voldoening en kans op een prijs voor hun uitgewerkte idee.
Eric van de Luijtgaarden (rechts op de foto) werkt bij Zuyd Hogeschool als lector Preventive Law en ontwikkelde samen met Lucas Lieverse (links op de foto) de module. Lieverse is docent recht en onderzoeker bij Zuyd Hogeschool. Van de Luijtgaarden: “We hebben deze module ontwikkeld om onze studenten te betrekken bij het kantelen van de traditionele manier van opleiden, die voornamelijk gericht was op het conflictmodel. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij het recht: IT-toepassingen, de psychologische kant van het recht, conflicttheorie, enzovoorts.”
Multidisciplinair en innovatief
De studenten wordt tijdens de onderwijsmodule niets voorgeschreven. Ze krijgen enkel literatuur- en onderzoeksuggesties en masterclasses van professionals van formaat – bijeenkomsten zijn niet verplicht. Ondanks dat deze vrijheid in het begin als lastig wordt ervaren, werkt deze uiteindelijk bevrijdend, aldus de docenten. De vrijheid bereidt de studenten immers voor op de praktijk, waarvan zij op het punt staan deel uit te maken.
De multidisciplinaire en innovatieve benadering van dit juridisch onderwijs zorgt voor jonge juristen die er klaar voor zijn het juridisch werkveld te bestormen. De jury is dan ook onder de indruk van de onderwijsmodule en vindt de finale van de Zuyd Hogeschool de terechte winnaar van de Gouden Zandloper voor Legal Education en Research 2022.
Uitgebreide interviews en portretten van alle Gouden Zandlopers-genomineerden kunt u lezen in de nieuwste editie van Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de awardshow. Klik op de cover om het magazine te lezen.