Stichting Achmea Rechtsbijstand ontving in 2016 bijna 170.000 juridische hulpverzoeken, een stijging van ruim 3.000 meldingen ten opzichte van het jaar ervoor. ‘Klanten klopten voor uiteenlopende onderwerpen aan bij de grootste juridische dienstverlener van Nederland, van ontslagzaken tot burenruzies,’ aldus de juridisch dienstverlener in een persbericht.
Dat cijfers zijn afkomstig uit de Juridische Barometer 2016-2017 die Stichting Achmea Rechtsbijstand heeft opgesteld. De stichting geeft ‘onafhankelijke juridische hulp’ aan mensen met een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avéro.
De Juridische Barometer geeft inzicht in de meest voorkomende verzoeken om juridische hulp in 2016: het kan gaan om een ruzie met de buren, ontevredenheid over een aankoop of een probleem met de onderwijsinstelling van de kinderen. ‘Strengere of onduidelijke regels vanuit organisaties naar consumenten en verharding van de samenleving kunnen hier oorzaken van zijn,’ aldus Achmea. Ook de aantrekkende woningmarkt leidt tot meer geschillen; het aantal meldingen over koop en verkoop van onroerende zaken steeg met 23%.
In het rechtsgebied Arbeid vallen volgens Achmea enkele ontwikkelingen op. ‘De verwachte daling van het ontslagzaken als gevolg van het economisch herstel zet door, al blijft reorganisatie nog steeds de meest voorkomende reden voor ontslag. Opvallend is de toename in het aantal meldingen over ziekte- en re-integratiezaken. Werkgevers sturen steeds strakker op ziekteverzuim van werknemers, met allerlei conflicten tot gevolg.’
De rechtsbijstandverzekeraar ziet ook dat de invoering van de Wet Werk en zekerheid ertoe leidt dat werkgevers het arbeidscontract van werknemers na 2 jaar ziekte ‘slapend’ houden. ‘Op deze manier proberen zij het uitkeren van de sinds 1-7-2015 verplichte transitievergoeding te ontlopen.’
Massazaken
Soms zit een grotere groep mensen met hetzelfde probleem en loont het om die meldingen gezamenlijk aan te pakken via een massazaak. ‘De afgelopen jaren nemen massazaken fors toe; van 6 per jaar in 2006 naar ruim 50 in 2016. Stichting Achmea Rechtsbijstand verwacht een lichte toename op de lange termijn. Omdat mensen steeds sneller naar een jurist stappen en elkaar steeds makkelijker vinden via onder andere social media,’ stelt Achmea.