Donderdag had de zeventiende editie van de Gouden Zandlopers een opvallend maatschappelijk karakter. Zo werd de vertrouwde Access to Justice Award uitgereikt aan de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam, en won kantooroverstijgend initiatief Stichting Bridges Network de nieuwe Inclusion Award.
Foto: Julia Peleaulu
Vorig jaar werd de Access to Justice Gouden Zandloper uitgereikt aan Eva González Pérez, de advocaat dankzij wie de toeslagenaffaire werd blootgelegd. Dit jaar treedt de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam (zie foto boven) in haar voetsporen, en sleept de award in de wacht. Het was een moeilijke keuze voor de jury; toegang tot het recht staat hoog op de publieke agenda en alle genomineerden van de Access to Justice Award zijn dappere voorvechters van dat doel.
Sociale advocatuur onder druk
De initiatieven komen bovendien als geroepen, want de sociale advocatuur staat door jarenlange bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand stevig onder druk. De overheid werkt al enkele jaren aan de vernieuwing van de rechtsbijstand, met als doel dat iedereen toegang heeft tot passende informatie, hulp en advies bij juridische problemen. Wat de drie genomineerde initiatieven nog meer gemeen hebben: ze wachten niet op de overheid maar steken flink de handen uit de mouwen om zo maatschappelijk hun steentje bij te dragen.
De overeenkomsten daargelaten: uiteindelijk wist de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam de jury het meeste te bekoren. De Vrouwenrechtswinkel bestaat sinds september 2021 en is gevestigd in een ontmoetingscentrum in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. De vraag naar het initiatief kwam sterk vanuit de hoek van de vrouwenorganisaties: zij krijgen allerlei juridische vragen, maar hebben de expertise niet om er adequaat op te antwoorden. De Vrouwenrechtswinkel beantwoordt aan deze behoefte door in negen talen gratis juridisch advies voor en door vrouwen te bieden. Daarbij hanteert het initiatief een cultuur- en gendersensitieve aanpak en is laagdrempeligheid het sleutelwoord.
Rajae Azaroual en Susan Leclercq van de Vrouwenrechtswinkel zien het winnen van de Access to Justice Award als ‘een stukje broodnodige erkenning’ van het probleem. Ze hopen dat de prijs een aanmoediging is voor andere steden en regio’s om voor dezelfde aanpak te kiezen, vertellen ze in de nieuwste editie van Advocatie Magazine.
Inclusion Award
Net als in de rest van de maatschappij is binnen de advocatuur inclusie een belangrijk thema. Zo streeft de Nederlands Orde van Advocaten naar een inclusievere en meer diverse balie. Omdat de Gouden Zandlopers-jury initiatieven die daaraan bijdragen graag in de spotlights wilde zetten, reikte de jury donderdagavond voor het eerst de Gouden Zandloper Award voor Inclusion uit.
Alle genomineerden dragen op hun manier bij aan de balie van de toekomst. De winnaar, die de jury donderdag bekendmaakte, is volgens hen degene die de grootste bijdrage hieraan kan leveren: Stichting Bridges Network. Het werk van de organisatie, die wordt voorgezeten door Stibbe-advocaat Soeradj Ramsanjhal, krijgt steun van alle geledingen van de juridische wereld. Dit maakt dat Bridges Network veel effect kan sorteren.
Kloof dichten
In 2017 werd de basis gelegd voor Bridges Network, een organisatie die de kloof wil dichten tussen multiculturele studenten en de commerciële advocatuur. Dit doet Bridges Network onder meer door elk kwartaal een event, liefst fysiek, te organiseren. Bij deze evenementen is volop ruimte om te netwerken en informatie te delen. Alle events starten met een vraaggesprek tussen twee advocaten.
Voorzitter Ramsanjhal schetst in Advocatie magazine de urgentie: “21 procent van de rechtenstudenten in Nederland is multicultureel. In Amsterdam en Rotterdam is dat ruim een derde. Het percentage dat de commerciële advocatuur ingaat is echter lager dan vijf procent.” De organisatie, die in 2021 een stichting werd, krijgt inmiddels steun van veel universiteiten, ruim twintig advocatenkantoren en talloze studie- en studentenverenigingen.
Ook resulteerden de activiteiten van de stichting reeds in studentstages, aanmeldingen voor business courses, en werken enkele studenten nu bij grote kantoren. Naar eigen zeggen zouden zij zonder Bridges Network die stap niet hebben gezet.
Uitgebreide interviews en portretten van alle Gouden Zandlopers-genomineerden kunt u lezen in de nieuwste editie van Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de awardshow. Klik op de cover om het magazine te lezen.