De hoeveelheid klachten over seksueel wangedrag op de advocatuurlijke werkvloer in Groot-Brittannië is gestegen tot ongekende hoogte. Het aantal is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld.
Dat blijkt uit cijfers die het Londonse arbeidsrechtkantoor GQ|Littler opvroeg bij de Solicitors Regulation Authority; de waakhond van de Britse advocatuur. Zo steeg het aantal klachten van ‘slechts’ 25 in 2014/2015, naar 63 meldingen in 2018/2019. Een stijging van 152%.
#MeToo
Volgens Sophie Vanhegan, partner bij GQ|Littler, houdt deze stijging mogelijk verband met de opkomst van de #MeToo-beweging. “Waarschijnlijk weerspiegelen de cijfers bredere culturele veranderingen die uit deze beweging zijn voortgekomen.”
De partner stelt verder dat veel Britse kantoren stappen hebben ondernomen om seksueel wangedrag aan te pakken, zoals het beperken van alcoholgebruik op werkevenementen. “Deze recente cijfers tonen echter aan dat er nog meer progressie moet worden geboekt op dit vlak,” aldus Vanhegan
Toch hebben een aantal grote Britse advocatenkantoren de laatste maanden al andere opvallende stappen gezet. Slaughter and May heeft bijvoorbeeld skireisjes afgeschaft nadat een vrouwelijke advocaat een mannelijke collega betichtte van seksuele intimidatie tijdens het uitje. En Linklaters heeft nieuw beleid waarbij partners tijdens werkuitjes, waarbij alcohol wordt geschonken, een collega moeten aanwijzen die nuchter blijft en toezicht houdt.
Seksueel wangedrag op de Britse advocatuurlijke werkvloer kwam vorig jaar prominent in het nieuws nadat een partner van Freshfields Bruckhaus Deringer schuldig werd bevonden aan seksueel wangedrag. Het kantoor besloot vervolgens een gedragscommissie in het leven te blazen en regels te introduceren waarbij partners die zich misdragen tot 20% van hun winstaandeel moeten inleveren.