Steeds vaker worden notarissen bedreigd, zo blijkt uit een onderzoek van de KNB waaraan 859 (kandidaat-)notarissen meededen. 47% van hen zegt weleens te zijn bedreigd, terwijl dit in 2016 nog 42% was. 20% van de deelnemers werd zelfs afgelopen jaar nog bedreigd.
Van alle bedreigingen komt 57,5% voor in de familiepraktijk. Net zoals in 2016, toen de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een soortgelijk onderzoek deed. Zo’n 30,5% van de bedreigingen vindt plaats in de vastgoedpraktijk en 9,5% in de ondernemingspraktijk.
Geweld
Het meest voorkomende geweld waarmee (kandidaat-)notarissen worden geconfronteerd, is verbaal geweld. Maar liefst 57% van de deelnemers, die aangaven te zijn bedreigd, kreeg daarmee te maken. 20% ondervond vooral last van schriftelijke bedreigingen per e-mail, 12% via de post en 4% via social media. De KNB deed in 2016 ook onderzoek naar bedreiging en geweld in het notariaat: het percentage bedreigingen via post of e-mail verschilt nauwelijks met dat onderzoek, maar het aantal bedreigingen via social media is sindsdien verdubbeld.
Van de ondervraagden gaf 7,5% aan fysiek geweld te hebben ervaren, 1,5% meer dan in 2016. Het percentage van bedreigingen met fysiek geweld ligt op 17,5. Dit kan een doodsbedreiging zijn, maar ook dreigen met een wapen of de dood van naasten komt voor. De ondervraagde (kandidaat-)notarissen doen niet vaak aangifte: slechts 8% deed dit. In 2016 was dit nog 10%.
Dreigen uit frustratie
De meeste (kandidaat-)notarissen worden bedreigd uit frustratie: in 34% van de gevallen is dit de motivatie. Daarnaast wordt vaak geprobeerd om (kandidaat-)notarissen te beïnvloeden (23%) of is er onvrede over de verrichte werkzaamheden (19,5%). Aan 10% van de bedreigingen ligt ontevredenheid over een declaratie ten grondslag. Tot slot valt het op dat het aantal dreigingen vanwege het weigeren van een dienst sterk is gestegen ten opzichte van 2016: van 5% naar 7,5%.
Wat verder noemenswaardig is, is dat een van de meest gemaakte opmerkingen in het KNB-onderzoek het gemak is waarmee klanten notarissen kunnen aanklagen. Ook komen er nog twee andere kritiekpunten naar voren: het anoniem willen melden van een verdachte transactie bij de Financial Intelligence Unit (FIU) en een hogere drempel voor het doen van een tuchtklacht.
Alle onderzoeksresultaten vindt u onderaan in dit artikel uit het Notariaat Magazine 6/2020.