Het aantal advocaten in Nederland blijft in hoog tempo groeien. Vorige maand trad de 19.000ste advocaat toe tot het beroep. Deze groei contrasteert sterk met andere beroepen in de zakelijke dienstverlening, die kampen met een tekort aan jonge talenten.
De advocatuur heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. In de afgelopen achttien jaar steeg het aantal advocaten met 32 procent, van 13.765 in 2006 naar dus 19.000 nu. Het arrondissement Amsterdam, en met name de Zuidas, speelt een belangrijke rol in deze groei. Afgelopen jaar begonnen er in Amsterdam bijna vijfhonderd nieuwe advocaat-stagiaires, waarvan zeventig procent werkzaam is bij Zuidaskantoren zoals NautaDutilh en De Brauw Blackstone Westbroek. Dit zet het FD uitgebreid uiteen.
Status en zekerheid
Een van de redenen waarom de advocatuur zo populair blijft lijkt de combinatie van status en baanzekerheid te zijn. De advocatuur profiteert daarnaast van globalisering en juridificering, wat de vraag naar juridische expertise vergroot. De advocatuurblijft daardoor aantrekkelijk, door de vele complexe juridische vraagstukken die in Nederland spelen, vooral op het gebied van ondernemingsrecht.
Harm-Jan de Kluiver, oud-partner bij De Brauw Blackstone Westbroek en hoogleraar ondernemingsrecht, voegt daaraan toe dat de beroepsopleiding voor advocaten gezien wordt als een soort kwaliteitskeurmerk. “Bedrijven en overheden waarderen het wanneer kandidaten hun driejarige beroepsopleiding hebben afgerond. Het is een teken van expertise en ervaring.”
Vergelijking met andere beroepen
Terwijl de advocatuur floreert, hebben andere beroepsgroepen in de zakelijke dienstverlening het moeilijk, aldus het FD. Het aantal notarissen en deurwaarders is de afgelopen jaren juist afgenomen. Zo is het aantal gerechtsdeurwaarders sinds 2006 met 29 procent gedaald en daalde het aantal notarissen met drie procent. Zelfs de accountancy, die in 2023 nog een kleine groei van zeven procent noteerde, kan niet tippen aan de groei van de advocatuur.
Een belangrijke oorzaak van deze verschillen is de aantrekkingskracht van het beroep van advocaat, in combinatie met de maatschappelijke ontwikkelingen die zorgen voor een toenemende vraag naar juridische diensten. Dit wordt mede veroorzaakt door de groeiende hoeveelheid aan wet- en regelgeving. Bedrijfsjuridische afdelingen kunnen deze hoeveelheid regelgeving vaak niet aan, waardoor zij veel werk uitbesteden aan advocatenkantoren.
Toekomstige ontwikkelingen
Toch is het nog maar de vraag of de groei van de advocatuur onverminderd zal doorgaan. Diana de Wolff stelt dat de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) een grote rol kan spelen in de toekomst van de advocatuur. “Het is een interessante vraag wat AI voor invloed gaat hebben op het aantal advocaten en de aard van het werk. Veel repetitieve juridische taken kunnen mogelijk door AI worden overgenomen, wat de vraag naar menselijk kapitaal zou kunnen verminderen.”
Juliëtte Nabben, de 19000ste advocaat van Nederland, werd eind augustus beëdigd. Ze werkt nu bij Meijburg Legal en volgt daarnaast de verplichte beroepsopleiding. “Het is een unieke start van mijn loopbaan en ik kijk ernaar uit om mezelf verder te ontwikkelen tijdens de Beroepsopleiding Advocaten,” is te lezen op de website van de NOvA.
Uitdagingen in de sociale advocatuur
Niet elk deel van de advocatuur groeit echter even hard. Het aantal sociaal advocaten, die gesubsidieerde rechtsbijstand verlenen aan mensen met een laag inkomen, neemt al jaren af. Dit komt vooral door vergrijzing en lage verdiensten. Het aantal sociaal advocaten is in 2023 gedaald tot 5971, een daling van bijna duizend advocaten in drie jaar tijd.
Hoewel de advocatuur als geheel floreert, blijven er dus uitdagingen bestaan, met name in de sociale advocatuur. De toekomst zal uitwijzen hoe deze sectoren zich ontwikkelen in het licht van technologische en maatschappelijke veranderingen.