Het aantal juridische geschillen zal in 2023 gelijk blijven of stijgen. Dat verwacht maar liefst acht op de tien juridische professionals, blijkt uit het jaarlijkse Global Disputes Forecast van het Amsterdamse Baker McKenzie.
De juristen maken zich vooral zorgen om cybersecurity, 62 procent van de respondenten noemt dit een groot risico voor organisaties. Daarnaast worden volgens de juridische professionals ESG-gerelateerde disputen een pijnpunt dit jaar. Opvallend is dat slecht 22 procent van de juristen klaar zegt te zijn voor eventuele geschillen.
Daarnaast groeit ook het aantal massaclaims. Vooral in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zal dit aantal flink groeien. Vanwege nieuwe financieringsmogelijkheden in Europa en versoepelde wetgeving wordt het steeds gemakkelijker een collectieve dataclaim aanhangig te maken.
Collectieve claims
Frank Kroes, partner Dispute Resolution bij Baker McKenzie Amsterdam: “De Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Acties, kwalitatief goede rechtspraak en lage griffiekosten maken Nederland inderdaad tot een vruchtbare bodem voor massaclaims. Dat geldt voor collectieve dataclaims, maar ook voor andere collectieve claims op het gebied van ESG en kartelinbreuken, met name in de maakindustrie en transportsector.”
Het aantal aanvallen van cybercriminelen stijgt ook. In 2022 nam het aantal ransomware-aanvallen wereldwijd met dertien procent toe. Bovendien zijn de aanvallen slimmer opgezet. Kroes: “Kritieke infrastructuren zijn vaker doelwit van cybercriminelen en dit levert veel juridische geschillen op. Verder merk ik dat cliënten zich steeds vaker zorgen maken over de kwetsbaarheid van zowel hun digitale als fysieke omgeving. Dit zijn ontwikkelingen die allemaal kunnen leiden tot claims en procedures.”
Bekijk hier het volledige rapport