Een advocaat is door de Raad van Discipline in Den Haag voor 26 weken geschorst wegens schending van de geheimhoudingsplicht, het onvoldoende wijzen op de mogelijkheid van een toevoeging, het zonder toestemming verrekenen van gelden, het aannemen van contant geld en het dreigen met aangifte als de klager zijn civiele en tuchtrechtelijke procedures niet zou intrekken.
De advocaat stond de klager bij in een aanvraagprocedure voor een machtiging voorlopig verblijf (mvv). Vakinhoudelijk valt de advocaat volgens de Raad niet zoveel te verwijten, maar dat geldt wel voor informatieverstrekking aan de klager, de financiële afwikkeling, het dreigen met aangifte (‘ongepast, onprofessioneel en onbetamelijk’) en het schenden van de geheimhoudingsplicht.
De informatieverstrekking aan de cliënt ziet op het inlichten over de mogelijkheid van het aanvragen van een toevoeging. ‘In de opdrachtbevestiging komt weliswaar de zinsnede voor dat hij klager op betalende basis zal bijstaan, maar daarbij heeft verweerder niet gewezen op de mogelijk verstrekkende financiële consequenties daarvan. Ook blijkt hier niet uit dat verweerder de mogelijkheid van een aanvraag van gefinancierde rechtsbijstand met klager heeft besproken, terwijl het hem bekend was dat klager geen hoog inkomen had’, schrijft de Raad.
De advocaat schendt de geheimhoudingsplicht door informatie over de cliënt te verstrekken aan het incassobureau dat hij inschakelt om vorderingen jegens de cliënt te innen. Hij geeft ter onderbouwing van zijn vorderingen veel meer informatie dan nodig (onder meer uit een verzetdagvaarding en akte vermeerdering van eis) en daarmee zijn de belangen van klager ‘nodeloos geschaad’.
Tel daarbij nog op de contante betalingen en het zonder toestemming verrekenen van derdengelden, en de raad komt uit op 26 weken schorsing. ‘Daarbij speelt mee dat verweerder er weinig blijk van heeft gegeven de ernst van zijn handelen werkelijk in te zien en een uitgebreid tuchtrechtelijk verleden heeft met meerdere – ook langere – voorwaardelijke en onvoorwaardelijke schorsingen’, aldus de Raad.
Klik hier voor de beslissing