Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar 154 miljoen euro extra uit voor de sociale advocatuur en het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Dit maakt het kabinet bekend op Prinsjesdag, aldus RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) meldt dat het extra geld is bestemd voor ‘een duurzaam stelsel van gefinancierde rechtsbijstand en een redelijke beloning voor sociaal advocaten’. Ook in de jaren erna wordt volgens RTL Nieuws ‘een flink bedrag’ uitgetrokken voor de sociale advocatuur.
De investering volgt op een motie van de SP en DENK die de Tweede Kamer begin juni aannam. Deze motie riep het kabinet op om in overleg met de sociale advocatuur en de Raad voor Rechtsbijstand ‘de benodigde voorbereidingen te treffen en alles in gereedheid te brengen voor uitvoering per 1 januari 2022’. Dit in de geest van de Commissie Van der Meer, die al in 2017 onderstreepte dat de sociale advocatuur 127 miljoen euro extra nodig heeft om te komen tot fatsoenlijke vergoedingen.
Bernard de Leest, sinds 2013 portefeuillehouder gefinancierde rechtsbijstand in de algemene raad van de Orde van Advocaten, spreekt in een reactie van ‘een overwinning voor de rechtzoekende’. “Door de structureel te lage vergoedingen in de rechtsbijstand hebben de afgelopen jaren steeds meer sociaal advocaten het stelsel de rug toegekeerd,” zegt hij. “Hierdoor werd het steeds moeilijker voor rechtzoekenden om een advocaat voor hun zaak te vinden. Met deze investering door het kabinet krijgen sociaal advocaten een redelijke beloning voor hun maatschappelijk belangrijke werk. Daarmee komt er hopelijk een einde aan de leegloop van de sociale advocatuur en kunnen rechtzoekenden straks de bijstand vinden waar ze recht op hebben.”
Details over de besteding van de miljoenen of de verhoging van beloningen voor sociaal advocaten, zijn nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze investering zijn voor de herziening van het rechtsbijstandsstelsel zoals op poten gezet door minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Die hield jarenlang zijn poot stijf en wees verzoeken om meer geld voor de sociale advocatuur consequent af.
Ook trekt het kabinet in de nieuwe begroting 400 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van zware en ondermijnende criminaliteit. Zo gaat er onder andere meer geld naar de beveiliging van bedreigde personen; ook hierom had de Tweede Kamer afgelopen zomer gevraagd in reactie op de moord op Peter R. de Vries.