Er is vorig jaar bij de dekens flink meer geklaagd over advocaten dan in 2018. Het aantal klachten over advocaten steeg volgens het jaarverslag van het dekenberaad met 275 van 2.301 naar 2.576, een groei van bijna 12%. Uiteindelijk is nog geen vijfde (458 klachten) voorgelegd aan de tuchtrechter.
Veruit de meeste klachten betroffen vorig jaar de eigen advocaat; ze gingen veelal over de (vermeende) slechte kwaliteit van de dienstverlening en gebrekkige communicatie. Verder was een aanzienlijk aantal klachten tegen de advocaat van de wederpartij gericht, vooral in verband met de vrijheden die de advocaat zich in deze gevallen permitteerde.
De plaatselijke dekens verbinden geen harde conclusies of trends aan het flink gestegen aantal klachten, zo staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van het dekenberaad. ‘Dat is lastig op basis van deze cijfers. De klachtcijfers fluctueren per jaar en het gaat om relatief kleine aantallen op het totaal aan advocaten en het totaal aan door hen behandelde dossiers.’
Er zijn inmiddels bijna 18.000 advocaten werkzaam in Nederland. Gekeken naar het totale aantal klachten is er vorig jaar tegen maximaal 7% van alle advocaten een klacht ingediend. Bovendien wordt uiteindelijk het leeuwendeel van de klachten alsnog ingetrokken, of de klagers leggen zich neer bij het oordeel van de deken over de klacht. Van de 2.576 klachten zijn er uiteindelijk 458 voorgelegd aan de raden van discipline.
Naast de klachten werd er vorig jaar 65 keer een dekenbezwaar ingediend, meestal vanwege schendingen van de gedrags- of de financiële regels voor advocaten. Hieruit kwamen 44 zaken voor de tuchtrechter, die 32 dekenbezwaren gegrond verklaarde.
Verder legden de dekens 593 kantoorbezoeken af (op in totaal 5.646 advocatenkantoren) en werden van 2.473 advocatenkantoren de financiële gegevens gecontroleerd op basis van de opgevraagde financiële kengetallen.
In het kader van zowel de naleving van de Wwft als het zogenoemde risicogericht toezicht hebben de lokale toezichthouders sinds vorig jaar extra aandacht voor de financiële positie van kantoren en eventuele kwetsbaarheden. De dekens openden op dit gebied vorig jaar 918 dossiers, voerden 502 keer nader onderzoek uit naar de naleving van wet- en regelgeving en onderzochten 351 keer de financiële positie van een kantoor.
De financiële gezondheid van kantoren en mogelijk kwetsbare eenmanskantoren blijft ook in 2020 een speerpunt bij het financieel toezicht.
Het jaarverslag van het dekenberaad is hier te downloaden.