Het aantal ingediende massaclaims in Europa is de laatste jaren enorm gestegen. In 2023 werden 133 internationale massaclaims ingediend. Dat is 93 procent meer dan in 2019. Bijna een op de vijf (18%) van de Europese claims komt uit Nederland.
Ten opzichte van 2022 steeg het aantal massaclaims in Europa met 10 procent. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het jaarlijkse European Class Action Report van advocatenkantoor CMS.
Volgens CMS nemen de massaclaims toe door verbeterde EU-wetgeving. Nederland is hierin volgens CMS-partner Leonard Böhmer een van de koplopers met de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. “Alhoewel we afgelopen jaar een meer kritische houding zien bij de rechtbanken omtrent ontvankelijkheid commerciële claimstichtingen.”
Lees ook: Nieuwe massaschade advocatenvereniging: ‘Massaclaims kunnen sneller en goedkoper’
ESG-claims
Nederlandse rechtbanken staan meer open voor ESG-gerelateerde claims, zegt Bart-Adriaan de Ruijter, eveneens partner bij CMS in Nederland. Het einde is volgens De Ruijter nog niet in zicht. “ESG-claims zullen een verdere uplift krijgen door ESG-wetgeving zoals CSRD en CSDDD.”
Lees ook: Morad Kada legt uit waarom ESG ertoe doet
Bevindingen uit het rapport:
· Opt-out claims groeien: Opt-out claims vertegenwoordigden 54 procent van alle claims in Europa in 2023. De totale geclaimde waarde van opt-out claims in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal tussen 2020 en 2023 is zeven keer toegenomen.
· Diverse trends in soorten claims: Het grootste deel (32%) van de claims in heel Europa heeft betrekking tot productaansprakelijkheid, consumentenrecht en letselschade.
· Claims per sector: 2023 kende het grootste aantal claims ooit tegen techbedrijven. Het was ook het jaar van het grootste aantal (voornamelijk Nederlandse) claims tegen overheden en overheidsinstanties. Het aantal claims in de financiële sector en zakelijke dienstverlening daalde licht ten opzichte van 2022, maar zat nog steeds op het op één na hoogste niveau ooit. Dit laat een consistente groeitrend zien in massaclaims in alle belangrijke sectoren.
· Opkomende risico’s voor massaclaims: Ngo’s opereren steeds vaker op meer internationale schaal. Hierdoor komen bedrijven in toenemende mate in aanraking met ngo’s. Samen met de wijzigingen in de nieuwe richtlijn productaansprakelijkheid vormt dit opkomende risico’s die het aantal rechtszaken en massaclaims kunnen verhogen. De sterke beschikbaarheid van procesfinanciering in belangrijke hotspots in Europa heeft ook een diepgaande impact.