Deze keer in de serie ‘Wat doe jij voor de kost?’ een interview met Nathalie Voogd, advocaatstagiaire bij Kennedy Van der Laan. Ze heeft een passie voor talen en heeft zich daarom tijdens haar rechtenstudie verdiept in taalbeheersing. Daarnaast is ze een liefhebber van film, toneel en muziek, zowel in passieve vorm als in actieve vorm.
Wat doe jij voor de kost?
“Ik ben advocaatstagiaire bij Kennedy Van der Laan advocaten. In deze functie mag ik cliënten adviseren en voor ze procederen. Je werkt onder toezicht van een oudere advocaat, je patroon/opleider. Deze kijkt altijd met je mee in de zaken die je behandelt.”
Wat houdt de functie precies in, waarin verschilt de functie van een stagiair met die van een advocaat?
“Als advocaatstagiair ben je ingeschreven bij de Orde van Advocaten. Chique gezegd; je staat op het tableau ingeschreven. Advocaat ben je in principe zodra je wordt beëdigd, maar dit is wel voorwaardelijk. Zodra je je stageverklaring hebt gehaald, na drie jaar, ben je geen advocaatstagiair meer en kun je medewerker worden. Dan mag je meer zelfstandig je zaken behandelen. De verplichte begeleiding van je patroon is er dan niet meer bij.”
Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?
“Meestal begin ik rond negen uur op kantoor. Mijn kamer is om de hoek van het koffiezetapparaat, dus meestal begint mijn dag met bijkletsen, over het geluid van de Nespresso heen. Daarna zet ik voor mijzelf op een rij wat er allemaal moet gebeuren en maak een planning. Iedere dag is anders en bestaat uit verschillende werkzaamheden: bellen, schrijven, onderhandelen, adviseren, procederen voor cliënten enzovoorts. In onze praktijkgroep, ICT en media, bestaan de werkzaamheden uit een combinatie van advieswerk, contracten maken, onderhandelen en procederen. Ik adviseer en procedeer over verschillende aspecten van het civiele recht, met de nadruk op contractenrecht. Ook adviseer ik cliënten over mediarecht, de bescherming van persoonsgegevens, kansspelen en telecommunicatierecht.
Doorgaans ga ik tussen zes en zeven uur naar huis. Niet zelden eindigt mijn dag met een gezelligheidsactiviteit van kantoor. Afgelopen dinsdag hadden we bijvoorbeeld een bowlingavond. Vaak zijn er ook beëdigingborrels van collega’s en elke vrijdag is natuurlijk de kantoorborrel. Het kantoor organiseert ook veel feesten. Zo hebben we het voorjaarsfeest in april/mei en het kerstfeest natuurlijk in december. Ook wordt er op internationale vrouwendag (8 maart) een netwerkevent voor vrouwen georganiseerd waar enkele topvrouwen komen spreken. Je wordt trouwens niet verplicht om bij deze activiteiten aanwezig te zijn, iedereen mag dit zelf weten. De balans tussen werk en privé wordt bij Kennedy Van der Laan erg belangrijk gevonden.”
Je hebt je tijdens je rechtenstudie verdiept in taalbeheersing, kan je iets meer vertellen over deze passie voor talen?
“Ik heb naast rechten ook communicatiekunde gestudeerd en moest daarom aan het einde van mijn studies besluiten welke kant op wilde. Ik had het gevoel dat ik van alles kon doen. Maar in 2005 deed ik mee aan een internationale pleitwedstrijd, dat was zo fantastisch dat ik direct wist dat ik advocaat wilde worden. Ik kon er mijn taalgevoel in kwijt en tevens juridisch puzzelen.
Communicatiekunde gaat over toegepaste taalkunde. Je bestudeert teksten en bepaalt of iets een efficiënte tekst is en of de tekst haar doel bereikt. Je leert hoe je teksten moet opstellen en hoe je teksten formuleert. Ik heb ook een jaar Spaans gedaan. Magisch is het dan om met mensen te spreken die deze taal spreken.”
Heb je nog voldoende tijd voor je hobby’s?
“Goede vraag… dat verschilt. Als het wat drukker is, kan het gebeuren dat er minder tijd is voor privé afspraken. Maar net zo belangrijk is het om je te ontspannen. De kunst is om de balans te behouden tussen die twee. Tijdens mijn studententijd in Utrecht heb ik veel aan toneel gedaan en gezongen. In Amsterdam heb ik nog geen plek gevonden waar ik dit leuk kan doen. Als student heb je hier veel meer tijd voor en dat is nu wat minder. Het gebeurt wel eens dat we wat langer door moet werken bij spoedklussen. Dan gaan we er even flink tegenaan, maar dat is ook de charme van dit werkt.”
Hoe heb jij je destijds georiënteerd op de arbeidsmarkt?
“Eerst moest ik voor mezelf nagaan of ik advocaat wilde worden, maar toen ik dit eenmaal wist, ging ik mijzelf verder oriënteren. Tijdens mijn studententijd werd ik overgoten door reclamecampagnes van de top 10 advocatenkantoren. Ook door mijn werkzaamheden bij de juridische studievereniging kwam ik al één en ander te weten. Daarnaast heb ik veel gehad aan de informatie op www.advocatie.nl en www.rechtenstudie.nl. Heel handig zijn de kantoorpresentaties van alle top 50 kantoren bij elkaar. Ook heb ik veel ideeën kunnen opdoen aan de hand interviews op www.rechtenstudie.nl. Deze geven een goed beeld van de verschillende beroepen die een jurist kan uitoefenen.
Verder ben ik veel naar congressen en bedrijvendagen geweest. Het belangrijkste daar is om met mensen te praten. Ook kende ik mensen die bij Kennedy Van der Laan werkten én mensen die zakelijk met Kennedy Van der Laan te maken hadden gehad. Door met hen te praten hoor je echt hoe een bedrijf in elkaar steekt en wat voor soort mensen er werken. Zij waren stuk voor stuk erg enthousiast over het kantoor. Ik zou iedereen adviseren om een bedrijf zelf te bezoeken. Ik heb dat gedaan en voelde mij al gelijk erg welkom bij Kennedy Van der Laan. Als je aankomt bij kantoor zie je beneden een crèche met vrolijk versierde ramen. Daar brengen sommige werknemers hun kinderen naartoe. Kantoor zelf is ook erg kleurrijk ingericht, er hangt veel kunst en er ligt tapijt in verschillende kleuren. Het kantoor profileert zich als eigenzinnig en is anders dan andere kantoren, in positieve zin.”
Heb je al enig idee wat je hierna zou willen gaan doen?
“Vooralsnog vind ik de advocatuur erg leuk. Ik ben op dit moment tweedejaars, de totale duur van de stage is drie jaar. Een half jaar voor het einde van je stage hoor je of je ook medewerker kan/mag worden. Bij Kennedy Van der Laan is in principe ruimte voor die doorstroom. Ik kijk zelf op dit moment niet veel verder dan 4-5 jaar. Ik leg mij de komende tijd toe op leren. Kantoor is een door de Orde van Advocaten Kantoor is een door de Orde van Advocaten erkend opleidingscentrum; elke twee weken worden er cursussen georganiseerd over diverse onderwerpen.
De advocaten bij Kennedy Van der Laan publiceren veel artikelen. Ik heb zelf ook wat artikelen geschreven. Dit is heel erg leuk: je diept een onderwerp helemaal uit. Natuurlijk wordt er meegekeken door een partner en die geeft ook feedback. Verder hebben we regelmatig technologielessen. Tijdens deze lessen vertellen experts over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT. Als een cliënt dan tijdens een bespreking in vaktermen spreekt, weet je waar het over gaat.
Vanaf je vierde jaar als advocaat werk je niet meer alleen aan je juridische basis, maar wordt je ook gecoacht in andere skills. Hoe haal je bijvoorbeeld klussen binnen en hoe begeleid je mensen? Tevens krijg je een 360-graden review. Iedereen geeft je hierbij feedback op je werk.
In je zesde jaar krijg je een assessment. Dit bereidt je voor op het partnertraject. Mocht je hiervoor in aanmerking komen, dan wordt je gevraagd partner te worden van Kennedy Van der Laan. Je kan er dan echter ook voor kiezen om associate partner te worden.
Kennedy Van der Laan geeft medewerkers de mogelijkheid parttime te werken. Marian Kennedy, één van de oprichtsters van het kantoor, is onder andere om deze reden een eigen kantoor begonnen. Zij wilde graag partner zijn én parttime werken.”
Heb je nog tips voor rechtenstudenten die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt?
“Het is belangrijk om te weten wat je zelf belangrijk vindt en welke loopbaan bij je past. Ik raad daarom aan een persoonlijkheidstest te doen. Niet zelden is zo’n test onderdeel van een assessment tijdens een sollicitatieronde.
Stage lopen is daarnaast een goede manier om een organisatie te leren kennen. Zo kan je bij Kennedy Van der Laan een studentstage doen.
Voor meer informatie kan je kijken op onze website: www.kennedyvanderlaan.nl/werkenbijons!”