Deze keer in de serie ‘Wat doe jij voor de kost?’ een interview met Kah Yee Lau (27). Zij is op dit moment net iets meer dan anderhalf jaar aan het werk als jurist via een detacheringsbureau (sinds september 2006). Ze heeft zowel Fiscaal recht als Nederlands recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Wat doe jij voor de kost?
“Momenteel werk ik bij Syntrus Achmea Fondsenbeheer, een van de grootste pensioenuitvoerders in Nederland. Daar ben ik werkzaam als junior pensioenjurist voor een groot pensioenfonds. Dat betekent dat ik me met name bezighoud met het adviseren over pensioenrechtelijke vraagstukken binnen de organisatie. Bovendien wordt er overlegd met en geadviseerd richting het bestuur.”
Je werkt via een detacheringsbureau, waarom heb je ervoor gekozen om je te laten detacheren?
“Ik werk via Numerando, een detacheringsbureau gespecialiseerd in verzekeringen. Ik heb gekozen voor detachering, omdat elke opdracht inhoudelijk verschillend is. Ik krijg zo ook de kans om bij meerdere bedrijven (en op verschillende afdelingen) een kijkje te nemen. Doordat ik bij elke opdracht inhoudelijk weer veel kan bijleren en bij elke onderneming al het goede uit een werkproces kan meenemen in mijn ‘bagage’, zal ik me veelzijdig kunnen ontwikkelen. Op deze manier heb ik eigenlijk ook ontdekt dat mijn passie bij het pensioenrecht ligt. Ik wil me dan ook op dit gebied gaan specialiseren.”
Waarom heb je voor deze baan gekozen en niet voor de advocatuur of de rechterlijke macht?
“Het leuke aan mijn baan is dat het veelzijdig en multidisciplinair is. Ten eerste kent het vakgebied ‘verzekeringen’, in het bijzonder pensioenen, niet alleen de verzekeringsrechtelijke aspecten, maar het heeft ook zoveel meer raakvlakken. Bijvoorbeeld met arbeidsrecht, sociale verzekeringen en het fiscale recht. Bij het beantwoorden van pensioenjuridische vraagstukken moet er dan ook rekening worden gehouden met al deze aspecten. Ten tweede is en blijft het pensioenrecht sterk in ontwikkeling. Met name de laatste jaren door verscheidene wijzigingen in de wet- en regelgeving (bijvoorbeeld de Pensioenwet). Tot slot wordt het pensioen als arbeidsvoorwaarde en als inkomensvoorziening steeds belangrijker. Dit thema zal dan ook een steeds heter hangijzer worden in de komende jaren.”
Hoe is het om te werken als gedetacheerde, hoe ervaar jij het?
“Het leuke aan het werken als gedetacheerde is dat je op verschillende afdelingen of ondernemingen werkzaam kan zijn. Tevens zijn de opdrachten verschillend. Hierdoor is het mogelijk om telkens weer een nieuwe uitdaging te krijgen. Zo kan je je zowel persoonlijk als inhoudelijk goed ontwikkelen. Minder leuk aan de detachering is dat je aan het eind van elke opdracht weer afscheid moet nemen van alles wat je hebt opgebouwd, zowel qua werkzaamheden als de contacten met collega’s.”
Je hebt zowel Fiscaal recht als Nederlands recht gestudeerd, waarom heb je voor deze twee studies gekozen en was het goed te combineren?
“Ik ben eerst begonnen met Fiscaal recht. Als keuzevak heb ik ‘Law and Legal Practice in East-Asia’ gedaan. Aansluitend op dit vak heb ik stage gelopen bij een internationaal advocatenkantoor in Japan (op het gebied van internationaal ondernemingsrecht). Na mijn stage heb ik besloten om over te stappen naar Nederlands recht met als specialisatie Internationaal recht. Na het afronden van deze opleiding heb ik toch besloten om Fiscaal recht ook af te maken. Hiervoor moest ik nog twee vakken doen en een werkstuk schrijven. Uiteindelijk ben ik enorm blij dat ik zowel juridisch als fiscaal onderlegd ben. Ik merk namelijk in de praktijk dat veel rechtsgebieden raakvlakken hebben met het fiscale recht. Dit geldt met name voor pensioenjuridische aspecten. Door kennis van beide disciplines, heb ik meer begrip van en inzicht in pensioenjuridische kwesties.”
Welke vervolgopleidingen heb je gevolgd of ben je nu aan het volgen om in dit vakgebied, pensioenrecht, te werken?
“Sinds januari 2008 volg ik de postacademische opleiding Pensioenrecht aan de VU. Ik heb gekozen voor deze studie zodat ik me beter kan specialiseren op het gebied van pensioenrecht. De kennis die ik nu tijdens mijn studie opdoe, kan ik direct toepassen op mijn werkzaamheden als pensioenjurist.”
Hoe heb jij je op de arbeidsmarkt georiënteerd?
“Ik heb carrièrebeurzen bezocht waarbij ik met veel mensen van verschillende ondernemingen en instellingen heb gesproken over functies en werkzaamheden. Ook heb ik veel gepraat met studiegenoten. Tot slot heb ik me aangemeld voor verscheidene in-house dagen. Juist op zulke dagen krijg je de kans om potentiële werkgevers te leren kennen, wat voor mogelijke functies er zijn en wat voor soort werkzaamheden erbij horen. Op deze manier heb ik zelf een beeld gekregen van wat ik wel en absoluut niet wilde doen.”
Wat zijn je verdere ambities?
“Ik wil verder groeien en me specialiseren in het pensioenrecht door verschillende opdrachten uit te voeren bij verzekeraars en pensioenuitvoerders. Mijn postacademische opleiding zal hierbij zeker een toegevoegde waarde hebben. Mijn ambitie is om uiteindelijk een goede specialist te zijn op het gebied van pensioenrecht waarbij ik het management dan wel besturen mag adviseren.”
Heb jij nog tips voor rechtenstudenten bij het solliciteren?
“Mijn advies is om veel rond te kijken op carrièrebeurzen en vragen te stellen over functies en werkzaamheden. Maar maak ook gebruik van de in-house dagen bij verschillende ondernemingen. Hierdoor zal je een beeld krijgen van de mogelijkheden die je hebt. Ga dan bij jezelf na waar je passie ligt, wat je wel wilt en wat absoluut niet.”