Deze keer in onze serie ‘Wat doe jij voor de kost?’ een interview met Marijke Smet. Zij werkt nu ruim een jaar bij DAS Rechtsbijstand, nadat zij in 2006 is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg in de studierichtingen strafrecht en privaatrecht. “Als je na je studie nog niet precies weet wat je wil gaan doen, dan raad ik je aan om op detacheringsbasis te gaan werken.”
Wat doe jij voor de kost, en waarom heb je voor dit beroep gekozen?
”Sinds 1 oktober 2007 ben ik werkzaam als arbeidsrechtjurist bij DAS Rechtsbijstand. In Intermediair stond een advertentie voor de vacature van een juniorjurist. Omdat ik graag met mensen werk en graag aan de slag wilde in de juridische dienstverlening, heb ik op deze advertentie gereageerd.
Daarna werd ik uitgenodigd voor een “juniorendag”. Op deze dag worden veel junioren uitgenodigd die aan DAS Rechtsbijstand kenbaar hebben gemaakt dat zij graag als jurist aan de slag willen. Op de juniorendag wordt aan alle sollicitanten uitgelegd wat voor een bedrijf DAS Rechtsbijstand is, wat je als werknemer kan verwachten en wat van jou als werknemer wordt verwacht. Ook worden op deze dag alle junioren in verschillende groepjes verdeeld en worden er op een interactieve manier verschillende casussen op de verschillende rechtsgebieden bespoken. Dit gebeurt uiteraard onder begeleiding van DAS-medewerkers.
Naar aanleiding van deze dag wordt er besloten of een kandidaat wel of niet geschikt is om bij DAS Rechtsbijstand te komen werken. Als een kandidaat geschikt is, dan volgt het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Ook is het mogelijk dat DAS Rechtsbijstand van mening is dat een kandidaat geschikt is, maar dat er op dat moment geen vacature beschikbaar is op het juiste rechtsgebied. De sollicitatie wordt dan bewaard en zodra er een functie vrij komt, wordt de procedure voortgezet, mits de kandidaat uiteraard dan nog interesse heeft.
Via deze weg ben ik bij DAS Rechtsbijstand terechtgekomen en werk ik nu met veel plezier als arbeidsrechtjurist in ‘s-Hertogenbosch.”
Heb je ook de klassieke juridische beroepen overwogen?
”Tijdens je studie bedenk je natuurlijk welke beroepen je na je afstuderen eventueel zou willen gaan uitoefenen. De klassieke beroepen, zoals de rechterlijke macht en de advocatuur, zijn uitgebreid de revue gepasseerd. Ik heb stage gelopen bij een advocatenkantoor en ben na mijn studie in eerste instantie aan het werk gegaan in de detachering.
Al snel werd mij duidelijk dat ik graag de juridische dienstverlening in wilde. Daarbij maakte het voor mij, als beginner op de arbeidsmarkt, niet uit of ik als jurist of als advocaatstagiaire aan de slag ging. De optie van de rechtelijke macht heb ik nooit uitgesloten, maar ik wil in ieder geval eerst meer ervaring opdoen in de praktijk, voordat ik daar een definitieve beslissing over neem.”
Hoe ziet de doorsnee werkdag er voor jou uit?
”Vanaf de eerste dag dat je werkzaam bent bij DAS Rechtsbijstand krijg je meteen je eigen dossiers toegewezen. Elke dag komt er dossier bij. De cliënt moet dan gebeld worden en indien nodig om nadere informatie worden gevraagd. Als het noodzakelijk is dan volgt er correspondentie met de wederpartij. Een groot gedeelte van de werkzaamheden bestaat dan ook uit telefoneren, corresponderen en uitzoeken van juridische zaken. Over het algemeen verloopt het contact met cliënt en wederpartij op deze manier, maar natuurlijk is het niet uitgesloten dat cliënten en wederpartijen ook op kantoor komen, of dat er afgesproken wordt op het kantoor van de wederpartij.
Wanneer beide partijen niet tot een overeenstemming kunnen komen, dan zal het geschil voorgelegd moeten worden aan de rechter. Dagvaardingen en processtukken schrijven is dus ook een onderdeel van de werkzaamheden. De eventueel daaropvolgende zittingen moeten uiteraard ook worden bijgewoond.”
Hoe heb jij je destijds georiënteerd op de arbeidsmarkt?
”Na mijn afstuderen ben ik op zoek gegaan naar advertenties van leuke functies in kranten en in Intermediair. Ook sites met juridische banen bank heb ik regelmatig bezocht. Natuurlijk is het handig wanneer je mensen kent binnen een bedrijf of organisatie die een goed woordje voor je kunnen doen.”
Heb je nog tips voor studenten?
”Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een advocatenkantoor. Op deze manier ben ik er achter gekomen dat ik graag in de juridisch dienstverlening wilde werken. Maar ook als de stage mij niet was bevallen, dan was het nog steeds nuttig geweest. Immers, het is altijd goed om te weten wat je later wel en niet wil gaan doen. Ik kan dan ook iedereen aanraden om eerst stage te gaan lopen, voordat je gaat solliciteren.
Wanneer je na het afronden van je studie nog steeds niet precies weet wat je wil gaan doen, dan raad ik je aan om op detacheringsbasis te gaan werken. Op die manier word je in staat gesteld om verschillende functies uit te voeren.”