Voor het eerst sinds 2009 landelijk georganiseerd: SummerCourt, een intensieve zomerstage van een week voor getalenteerde rechtenstudenten, bij alle gerechtelijke arrondissementen in het land. Uit circa 300 inzendingen werden honderd rechtenstudenten geselecteerd die deze week de rechterlijke macht van binnenuit leerden kennen met behulp van een propvol programma.
Door Joris Rietbroek
De honderd uitverkoren studenten woonden deze week onder meer diverse zittingen bij, in verschillende rechtsgebieden. Voordat zij maandag mochten beginnen, legden de studenten daarom de eed af met de belofte tijdens de zittingen opgepikte vertrouwelijke informatie geheim te houden. Daarnaast moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het naspelen van een civiele zitting (Shadowcourt), het schrijven van een vonnis en het houden van een requisitoir.
De Rechtspraak en het OM organiseerden SummerCourt deze zomer voor de zesde keer. “We begonnen in 2009 heel kleinschalig, enkel in de rechtbank van Utrecht en met twintig studenten,” vertelt Chantal van Kuijen namens de projectgroep die SummerCourt organiseert. “We ontdekten echter al snel dat de Rechtspraak en het OM zich nog beter kunnen laten zien aan meer studenten, om zo vroeg mogelijk jong juridisch talent aan ons te binden. Vandaar dat SummerCourt nu over het hele land is uitgerold.”
De blik achter de schermen moet de deelnemende studenten vooral een goed beeld geven van wat het werk van rechters en officieren van justitie inhoudt. En met een beetje geluk laten de juridische talenten zich verleiden om voor een loopbaan bij de rechterlijke macht te kiezen. Wie rechter wil worden, moet eerst elders minimaal twee jaar juridische ervaring hebben opgedaan; assistent-officier worden kan wel direct na het afstuderen. Wie uitverkoren wordt voor SummerCourt, kan in de toekomst rekenen op voorrang bij stageplekken en afstudeeropdrachten bij de rechtbank of het Openbaar Ministerie.
Maatschappelijk betrokken
De deelnemers moeten voor deelname aan strenge criteria voldoen, die feitelijk ook gelden voor iedereen die als rechter of officier van justitie aan het werk zou willen gaan. “Je moet uiteraard bovengemiddeld goede cijfers hebben gehaald,” zegt Van Kuijen. “Maar ook letten we streng op wat studenten naast hun studie doen en of ze maatschappijkritisch zijn of zich op een andere manier zeer betrokken tonen, bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk.”
Al een maand voordat de SummerCourt-week van start gaat, worden de studenten uitvoerig ingelicht over de carrièremogelijkheden binnen de rechterlijke macht. Tijdens de week zelf spreken ze voortdurend met rechters en officieren, die bovendien de verschillende opdrachten van feedback voorzien. Naast het bijwonen van zittingen traden studenten zelf op als griffier en schreven een vonnis na een zitting van de politierechter. Een gezamenlijke slotbijeenkomst in Den Bosch, inclusief speeddates met kopstukken uit de juridische wereld, besluit de week.
“Een week lijkt kort, maar het is zo intensief dat studenten echt goed inzicht krijgen in de werkzaamheden van een rechter of officier van justitie,” stelt Van Kuijen. “Het vormt een solide basis om te kunnen bepalen of dit een richting is die je ligt, al zijn er ook studenten die een heel ander beeld van het werk hadden en op deze manier ontdekken dat het toch niets voor hen is.” De beeldvorming van het vak onder hen die wel interesse houden, is overigens vaak nog lang niet compleet. Van Kuijen: “Sommige studenten hebben bij binnenkomst bijvoorbeeld nog geen idee dat een rechter heel veel ondersteuning krijgt van stafmedewerkers of dat officieren van justitie nauw betrokken zijn bij politieonderzoeken.”
‘Rooie konen’
De studenten kregen in de afgelopen dagen te maken met de meest uiteenlopende kwesties. Zo behandelden Utrechtse studenten een zaak bij over de zorgplicht van een werkgever nadat zijn werknemer meters naar beneden was gevallen in een liftschacht. “De zaak was goed te volgen doordat de rechter ons vooraf had ingelicht en een zelfgemaakte verhelderende tekening over de zaak had verstrekt”, schrijven ze op het SummerCourt-blog. “Daarna mochten we toga’s aandoen om zelf actief een requisitoir te houden.” Eerder in de week gonsde het in de rechtbank van Den Bosch van de adrenaline, schrijft deelneemster Sylvia Kuijsten. “We moesten in drie kwartier een pleidooi in elkaar flansen. Flink doorwerken dus, of zoals de organisatie het beschreef: doodse stilte en ‘rooie konen’.”
De inschrijvingsperiode voor SummerCourt 2015 – in de eerste week van juli – start naar verwachting begin maart. Voor meer info en meer ervaringen van studenten ga je naar de website van Summercourt.