Bij de zoektocht naar een baan horen vragen als: wat past het beste bij mij? Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief. Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor? En: wat houdt een arbeidsvoorwaardengesprek in? Geen eenvoudige vragen. Om je te helpen deze vragen te beantwoorden, dit keer deel 7 van de Sollicitatiewijzer: Het arbeidsvoorwaardengesprek.
Ebbinge Campus geeft in deze serie sollicitatietips. Dit netwerk van academisch toptalent bestaat sinds 1988. Ebbinge Campus helpt kandidaten met het maken van de keuze voor hun eerste baan.
Het Arbeidsvoorwaardengesprek
Op het moment dat je succesvol een sollicitatieprocedure hebt doorlopen, zul je van het kantoor in kwestie een aanbieding krijgen om daar te komen werken. Deze aanbieding en de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen, zullen meestal nog in een arbeidsvoorwaardengesprek aan je worden toegelicht.
Er is hierbij geen sprake van een extra selectieronde. Wat je doet in zo’n gesprek, is het contract doorlopen en afspreken waar en wanneer je begint. Dit laatste wordt vaak in onderling overleg bepaald. Als je het contract van tevoren al toegestuurd hebt gekregen, kun je eventuele vragen goed voorbereiden. Het kan ook zijn dat je je contract pas tijdens het gesprek krijgt. Ook dan kun je altijd vragen stellen.
Niet direct tekenen
Je hoeft het contract niet direct te tekenen. Je mag het rustig mee naar huis nemen om het nog een keer grondig te bekijken of door iemand anders te laten lezen. Hoeveel tijd je hebt om te beslissen, is afhankelijk van het bedrijf. Heb je meer tijd nodig dan kun je hier gewoon naar vragen. Maak daar goede afspraken over!
Als starter is het niet gebruikelijk om te onderhandelen over je salaris. Advocatenkantoren hebben vaak standaardcontracten voor starters en proberen altijd een salaris te bieden dat redelijk is. Daarnaast willen ze graag dat iedereen op hetzelfde salarisniveau start, hetgeen heel begrijpelijk is.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast je salaris bestaan er nog secundaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld spaarloonregelingen, pensioenregelingen, bonus en onkostenvergoedingen. Ongetwijfeld zul je hier niet altijd al even bekend mee zijn, dus stel gerust vragen. Ook biedt men soms andere zaken die je in geld kunt uitdrukken, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, laptop of auto.
Let bovendien goed op de groei die je op salarieel gebied kunt maken. Het is beter om wat lager te beginnen en stevig te groeien, dan met een hoog salaris te starten en lange tijd op hetzelfde niveau te blijven zitten.
Al met al is het arbeidsvoorwaardengesprek het leukste gesprek dat je gedurende je sollicitatie zult hebben. Het bedrijf heeft aangegeven met jou in zee te willen en dat is natuurlijk zeer goed nieuws. Nu jij nog!