Ebbinge Campus geeft in deze serie sollicitatietips. Hun netwerk van academisch toptalent bestaat sinds 1988. Zij helpen onze kandidaten met het maken van de keuze voor hun eerste baan. Zo ook voor juridisch talent dat op zoek is naar de beste start van hun loopbaan. Lees voor meer informatie over de werkwijze van Ebbinge Campus verder op www.ebbinge.nl/campus.
Bij de zoektocht horen vragen als: wat past het beste bij mij en wat moet je gaan doen, maar ook hoe bereid ik een interview voor? Wat moet ik allemaal van tevoren weten? Waar moet ik over nagedacht hebben? Wat moet ik aan? Geen eenvoudige vragen. Om je te helpen deze vragen succesvol te beantwoorden dit keer deel 5: Het Interview.
Het interview
Algemeen
Het interview is bedoeld als een wederzijdse kennismaking. Het bedrijf leert jou kennen en jij het bedrijf. En hier geldt: je krijgt nooit meer een tweede kans om een eerste indruk te maken!
Probeer er van tevoren achter te komen wat de bedrijfscultuur is en pas hier je kleding op aan. Bij twijfel: beter over-dressed dan under-dressed! In de advocatuur zul je in de meeste gevallen je pak uit de kast moeten trekken. Draag wel kleding waarin jij je gemakkelijk voelt. Zorg voor een routebeschrijving en kom op tijd. Zorg dat je weet met wie je praat, hoe hij/zij eruit ziet en wat hij/zij in zijn werkende leven heeft gedaan.
Kijk je gesprekspartner aan en let op je intonatie. Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als verbale communicatie! Probeer niet achterover te leunen of met je armen over elkaar te zitten, maar toon een proactieve houding.
Inhoud
Een goede voorbereiding is cruciaal bij een sollicitatiegesprek. Lees je in! Neem bijvoorbeeld actuele zaken waarbij het kantoor betrokken is geweest door en bekijk de internetsite aandachtig.
Onderwerpen die tijdens een gesprek sowieso aan bod zullen komen zijn je motivatie voor de advocatuur, het kantoor en de sectie(s) van jouw voorkeur. Als je bijvoorbeeld bij een groot internationaal kantoor solliciteert, waarom spreekt je dat dan in het bijzonder aan? Gaat je voorkeur meer uit naar de procespraktijk of heeft de adviespraktijk je bijzondere interesse?
Kantoren hebben vaak informatie op hun website staan over de eigenschappen waar ze naar op zoek zijn. Die informatie kun je goed gebruiken om je voor te bereiden op het gesprek door bij iedere eigenschap een voorbeeld uit je CV te halen waar je dat hebt laten zien. Het gaat er hier om bewijs te leveren voor het feit dat jij geschikt bent voor die functie. Geef dus voorbeelden om je verhaal in te kleuren. Interviewers maken veel gebruik van de STAR-techniek bij het stellen van vragen; een manier om er volgens een bepaalde structuur achter te komen wie je bent en dat met bewijzen te staven. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Als je je voorbereidt op de vragen aan de hand van het STAR-model zul je gemakkelijker de antwoorden kunnen geven die bij je passen.
Neem bijvoorbeeld de veel voorkomende vraag of jij beschikt over leidinggevende vaardigheden. Beschrijf ter beantwoording hiervan een SITUATIE waar leiderschap gewenst was; welke verantwoordelijkheden lagen op jouw bord (TAAK)? Hoe heb je dat dan aangepakt (ACTIE)? En wat was het RESULTAAT dat je bereikt hebt?
Andere vragen die bij een gesprek aan de orde kunnen komen zijn: Waar ben je trots op? Wat doe je bij tegenslag / hindernissen? Hoe zien andere mensen jou? Hoe ga je met kritiek om? Etc.
Het heeft geen zin om jezelf anders of beter voor te doen dan je bent. Daar prikken selecteurs over het algemeen wel doorheen. Wees zoveel mogelijk jezelf en onthoud dat je niet voor niets bent uitgenodigd voor een eerste gesprek, heb vertrouwen in je eigen kunnen!
Gebruik een gesprek ook om voor jezelf informatie te verzamelen. Wees kritisch. Is dit een kantoor waar jij graag zou willen werken en past deze functie bij je? Stel vragen! Vaak helpt het om van tevoren al een aantal vragen voor jezelf te formuleren en eventueel tijdens het gesprek een en ander op te schrijven.
Denk er tenslotte aan dat een sollicitatie begint op het moment dat je de deur van het bedrijf opent en eindigt als je weer buiten op de stoep staat!