Ebbinge Campus geeft in deze serie sollicitatietips. Bij de zoektocht horen vragen als: wat past het beste bij mij en wat moet je gaan doen maar ook meer praktische zaken als hoe schrijf ik een goede brief en hoe bereid ik een sollicitatiegesprek het beste voor? Geen eenvoudige vragen. Om je te helpen deze vragen succesvol te beantwoorden dit keer deel 3: De sollicitatiebrief.
Sollicitatiebrief
Doel
Je brief is in veel gevallen het eerste contactmoment met het kantoor waarbij je solliciteert. Daarnaast is het voor de organisatie ook het eerste selectiemoment!
Dit betekent dat je met je brief de recruiter of selecterend medewerker van de organisatie moet overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Ook indien je in het verleden al eerder kennis hebt gemaakt met het kantoor is het van belang een goede brief te schrijven. Tijdens de sollicitatieprocedure kan het immers goed zijn dat je brief en CV onder ogen komen van mensen van het kantoor die jou nog niet kennen. Het is belangrijk dat je in je brief laat zien dat je je goed hebt georiënteerd op het kantoor. Wat trekt je er in aan, waarom solliciteer je specifiek daar, waarom ben jij de meest geschikte kandidaat, welke secties hebben je bijzondere interesse?
Stijl
Selecteurs zien dagelijks enorme hoeveelheden brieven voorbij komen! Zorg er daarom voor dat jouw brief er uit springt door een goede, verzorgde opmaak en een heldere stijl.
Een brief moet er uitnodigend uitzien, je moet hem graag willen lezen. Spelfouten zijn dus (en al helemaal in de advocatuur) funest. Lange, uitvoerige brieven zijn dit ook. Zorg dat je er achter komt aan wie je de brief het beste kunt richten. Let ook op dat je de naam en eventuele titel van deze persoon goed spelt! Vergeet niet je brief te ondertekenen. Bedenk dat een sollicitatiebrief een zakelijk document is. Vermijd lange zinnen en “lollige” opmerkingen. Je brief is je visitekaartje, maak er dus werk van! Een goede brief is kort en krachtig, nooit langer dan 1 A-viertje en geeft informatie die niet uit je CV te halen is.
Structuur
Een brief wordt opgebouwd uit drie verschillende onderdelen: De Opening, waarin je kort aangeeft wat voor jou aanleiding heeft gegeven te solliciteren bij dat specifieke kantoor (geef duidelijk aan hoe je het kantoor hebt leren kennen; waar, wie en wanneer).
De Kern, met daarin jouw motivatie voor de advocatuur, het kantoor en de sectie(s) die jou voorkeur hebben. Kijk hierbij goed naar het gegeven profiel en licht aan de hand van voorbeelden uit je CV toe waarom jij bij dit profiel past. In principe beslaat je CV de feiten en je brief de toelichting en interpretatie ervan.
De Afsluiting. Hierin kun je nog even kernachtig aangeven wat het doel is van jouw brief, namelijk uitgenodigd worden voor een eerste gesprek. Lees je brief ten slotte nog een paar keer zorgvuldig na en vraag ook aan mensen in je omgeving de brief te lezen. Zij kunnen je helpen zaken die jij wellicht over het hoofd hebt gezien te verbeteren.
Veel succes!!
Lars van Marrelo
Consultant Tax & Legal Ebbinge Campus