Bij de zoektocht naar een baan horen vragen als: wat past het beste bij mij en wat moet je gaan doen maar ook meer praktische zaken als hoe stel ik een goed CV op? Wat zet ik er wel en niet in? Hoelang moet een CV zijn? Geen eenvoudige vragen. Om je te helpen deze vragen succesvol te beantwoorden dit keer deel 4: Curriculum Vitae.
Ebbinge Campus geeft in deze serie sollicitatietips. Hun netwerk van academisch toptalent bestaat sinds 1988. Ze helpen hun kandidaten met het maken van de keuze voor hun eerste baan. Zo ook voor juridisch talent dat op zoek is naar de beste start van hun loopbaan. Voor meer informatie over de werkwijze van Ebbinge Campus lees verder op www.ebbinge.nl/campus.
Doel
Je Curriculum Vitae (CV) vormt samen met je brief in veel gevallen een eerste introductie bij een eventueel toekomstige werkgever. Voor het kantoor waar je solliciteert is dit het eerste selectiemoment. Een helder, volledig en goed leesbaar CV is dus onontbeerlijk voor een succesvolle sollicitatie!
Inhoud
Er bestaat geen “perfect CV”. Wel zijn er een aantal zaken waaraan ieder CV zal moeten voldoen. Wees volledig in het geven van je persoonlijke gegevens. Denk hierbij in ieder geval aan: naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer en e-mail adres. Optioneel zijn geboorteplaats, nationaliteit en burgerlijke staat.
Het CV bevat de hoofdpunten uit je leven sinds de middelbare school. Dit betekent dus ten eerste je opleiding, waaronder zowel je middelbare school als je universitaire opleiding vallen. Noem hierbij periode, instelling, studie, plaats en eventuele afstudeerrichting(en). Indien van toepassing kun je ook je scriptieonderwerp en behaalde eindcijfer noemen. Vervolgens komen eventuele stages, publicaties, studentassistentschappen, bezochte workshops en/of business courses en talenkennis aan de orde. Daarna ga je in op werkervaring, nevenactiviteiten en hobby’s.
Zet alleen zaken op je CV waar je ook daadwerkelijk iets van geleerd hebt en waar je dus iets over kunt vertellen tijdens een gesprek. Wat dat betreft is het handig bij werkervaring of nevenactiviteiten kort op te schrijven wat jouw functie inhield en waarvoor je precies verantwoordelijk bent geweest. Vermeld hierbij bijvoorbeeld ook het aantal personen dat je als voorzitter van een bepaalde commissie hebt moeten aansturen, het budget waarvoor je als penningmeester verantwoordelijk was en het aantal uren dat je hieraan per week hebt besteed.
Structuur
Een CV bestaat uit maximaal twee A4- tjes. Op deze twee kantjes moet je in een oogopslag kunnen zien hoe het is opgebouwd. Het is dus belangrijk dat het er overzichtelijk en gestructureerd uitziet.
Stel je CV zo op dat degene die hem leest er chronologisch doorheen kan lopen. Hierbij geldt dat je zelf de keuze kunt maken of je wilt beginnen met je meest recente activiteiten, dan wel “bij het begin begint”. Let er wel op dat je de door jou gekozen volgorde in je hele CV consequent gebruikt. Gebruik ook dezelfde volgorde bij de beschrijving van je activiteiten: eerst tijd, dan organisatie, plaats en vervolgens je verantwoordelijkheden. Gebruik niet alleen jaren, maar ook maanden om de tijd aan te geven waarin je iets hebt gedaan. Een commissie van 9 maanden is toch echt iets anders dan een commissie van 2 maanden. Voorkom “gaten” in je CV, dat levert onnodige vragen op.
Een goed CV is bij elke sollicitatie op maat gesneden dus zorg dat je CV aansluit bij de functie of het bedrijf waar je solliciteert. Een CV is jouw persoonlijke document, maak hem dus in je eigen stijl, jij bepaalt wat er op staat en wat niet. Zolang degene die hem leest maar niet hoeft te ploeteren om erdoorheen te komen. Vergeet ook je hobby’s en sport niet, dat kan een leuke ijsbreker tijdens het gesprek zijn!
Veel succes!
Femke van Komen – Consultant Tax & Legal Ebbinge Campus