Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. In de komende nieuwsbrieven wordt – door middel van interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen – aandacht besteed aan de activeiten van de vereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de eerste aflevering: Olivier Valk van de Juridische Studenten Vereniging te Utrecht (JSVU).
Wie ben je en wat is jouw achtergrond?
“Mijn naam is Olivier Valk, ben 24 jaar en kom uit Venlo. In mijn zoektocht naar een studie ben ik na wat onderzoek op het University College Utrecht (UCU) terecht gekomen. Ik ben daar gaan studeren met het idee dat daar internationaal gerichte en gemotiveerde studenten rondlopen, op een campus wonen en er de vrijheid is om vakken die je interesseren te combineren. Daarna heb ik ook nog één jaar in Engeland gestudeerd aan de Durham University. Tegenwoordig ben ik praeses van de Juridische Studenten Vereniging te Utrecht (JSVU) en rond ik mijn rechtenstudie af aan de Universiteit Utrecht. Voorzitter heet bij de JSVU “praeses”.”
Welke activiteiten organiseert de juridische faculteitsvereniging?
“Een belangrijk verschil tussen de Universiteit Utrecht en andere universiteiten is dat er in Utrecht geen faculteit rechten is, maar een faculteit recht, economie, bestuur- en organisatiewetenschappen. Daarbinnen heb je het departement Rechtsgeleerdheid. De JSVU is van origine een onafhankelijke studentenvereniging, en geen faculteitsvereniging. Iets waar de JSVU als eerste mee was is de “Utrechtse bedrijven- en individuele gesprekkendag”. De bedrijvendag is bedoeld om een grote set studenten in contact te brengen met grote bedrijven. De individuele gesprekkendag is een dag waar je individuele gesprekken kan voeren met het bedrijf waar je op de bedrijvendag mee in contact bent gekomen. Dit jaar willen we ook een uitwisseling met Polen organiseren. Daarnaast organiseert JSVU ook een buitenlandreis. De rode draad in het geheel is een casus, die dit jaar over het ondernemingsrecht gaat. Na de kantoorbezoeken en een aantal inleidende colleges ga je op reis. Door de casus zit er een sterke juridisch inhoudelijke invulling aan het programma.”
Wat zijn op dit moment de hete hangijzers binnen de faculteit en/of de faculteitsvereniging?
“Wat belangrijk is voor JSVU, is dat het departement Rechtsgeleerdheid op dit moment bezig is haar financiële positie gezonder te maken door te bezuinigen. Op de langere termijn kan dit wel een bepaalde doorwerking hebben als de faculteit besluit om meer studenten toe te laten tot de opleiding. Het gaat hier niet zozeer om het aantal studenten dat groter wordt, maar de verborgen kosten die het met zich meebrengt. Je moet als vereniging en universiteit steeds meer werk verzetten om te voorkomen dat studenten en leden zich een nummer voelen.”
Hoe is de binding van de faculteit met de stad?
“De belangrijkste binding van de faculteit met de stad is het aantal panden dat het departement Rechtsgeleerdheid in de binnenstad van Utrecht heeft. Dit maakt het namelijk mogelijk dat de werkgroepen en de juridische bibliotheek (op locaties) in de binnenstad zijn. Studenten zijn overal in de binnenstad. Veel kroegen en barren zitten vol met studenten. Bepaalde activiteiten worden in de binnenstad georganiseerd zoals de opening van het academisch jaar in de Domkerk. Het zit helemaal verweven in de structuur. De JSVU heeft binnenkort zelfs een kennismakingsborrel met de gemeenteraad.”
Wat is de visie van de vereniging over de studie en de faculteit?
“Wij als bestuur hebben al vanaf mijn aantreden vier speerpunten waar we ons op willen richten. Ten eerste het begeleiden van commissies en het bieden van activiteiten; ten tweede internationalisatie (de hervorming van de studiereis en de uitwisseling met Polen); ten derde het verbeteren van de samenwerking tussen de universiteit en de JSVU: en ten vierde dat we op dit moment bezien waar je als vereniging in deze tijd staat.”
Wat is kenmerkend aan deze faculteitsvereniging en deze universiteit?
“Je ziet dat bijna iedereen meer doet dan alleen studeren. De cultuur van “meer dan alleen studeren” wordt ook doorgegeven. De uitwisseling naar het buitenland blijkt ook erg populair te zijn. Dit komt ook omdat er meerdere mogelijkheden zijn om naar het buitenland te gaan. Daarnaast denk ik dat studenten, zeker op masterniveau, extra kritisch zijn. Ze hebben veel discussies in de masterprogramma’s en het derde jaar.”
Hoelang ben je al voorzitter van de faculteitsvereniging?
“Ik ben sinds september 2009 voorzitter van de JSVU. We wisselen half september (per studiejaar) van voorzitter en bestuur. Toen ik werd gevraagd om voorzitter te worden was het voor mij wel even nadenken. omdat ik voor mezelf al een bepaalde planning had gemaakt hoe ik mijn studie wilde voortzetten. Een jaar bestuur van de JSVU is fulltime en dus loop je altijd een jaar studievertraging op.”
Welke ervaring(en) heb je tijdens jouw voorzitterschap van de faculteitsvereniging meegemaakt?
“Toen we aan het begin van het jaar te horen kregen dat er door de sponsors werd gekort op de studiereis, zijn we opnieuw met de commissies gaan zitten om het hele concept van de studiereis om te gooien tot wat nu de “Legal Experience” is. Als voorzitter heb ik in dit proces een leidende rol gehad. De les die ik tot nu toe geleerd heb is dat het van bovenaf opleggen van taken aan anderen niet werkt. Je bent namelijk bij JSVU als vrijwilliger aan het werk. Als je de mensen enthousiast wilt maken en er voor wil zorgen dat ze veel tijd stoppen in het organiseren van het evenement, dan moet je hen daar ook de ruimte voor geven.”
Wat maakt jou geschikt als voorzitter van deze faculteitsvereniging?
“Mijn ambitie en gedrevenheid. Binnen het bestuur zie ik mijn eigen functie als iemand die inderdaad mensen motiveert, nieuwe ideeën aandraagt en een voorbeeldfunctie heeft. Als voorzitter heb ik veel contact met de universiteit over het onderwijs. Ik denk dat ik gezien mijn achtergrond met UCU, het studeren in Engeland en het volgen van het reguliere onderwijs in Utrecht veel vergelijkingsmateriaal heb. Dit is, met betrekking tot het inhoudelijke gedeelte van mijn functie, een bagage die zeker goed van pas komt.”