Sophie Prent is twee jaar geleden via Ebbinge Campus in contact gekomen met haar huidige werkgever AKD Prinsen van Wijmen. “Het is goed dat iemand vraagt én doorvraagt naar wat je echte wensen zijn en waar je interesses liggen. Ik heb daar bij latere sollicitatiegesprekken veel aan gehad.”
Keuze voor de advocatuur
“In april 2005 heb ik mijn rechtenstudie afgerond. Ik heb mijn studie altijd erg leuk en interessant gevonden en wist zeker dat ik iets juridisch wilde gaan doen. Maar wat dat dan moest zijn, daar had ik nog geen idee van. Ik twijfelde over de advocatuur. Sterker nog, ik dacht eigenlijk dat die wereld niets voor mij zou zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ik ooit aan mijn keuze voor de studie rechten heb getwijfeld. Het doorgronden van teksten en het uitpluizen van juridische vraagstukken heeft me vanaf het eerste moment geboeid. Bovendien vind ik het interessant om stukken te schrijven, iets wat in de juristerij onontbeerlijk is.”
“Omdat ik het dus nog niet precies wist wat ik wilde en ik het echte serieuze werken nog wel even voor me uit wilde schuiven, heb ik toen besloten om de TogaMaster in Maastricht te gaan doen. De TogaMaster is een heel praktijkgerichte opleiding waar je kennismaakt met de togaberoepen, zoals de advocatuur en de rechterlijke macht. De basis van de opleiding is dat je meedraait in de advocatenpraktijk van de Universiteit Maastricht waar je onder begeleiding van de advocaat-docenten je eigen zaken behandelt. Daarnaast loop je ook nog een stage bij een rechtbank. Ik dacht; wanneer ik deze opleiding volg, krijg ik een kijkje in de keuken van deze beroepen en kan ik een beter gefundeerde keuze maken voor een bepaalde baan. Toen ik eenmaal met de opleiding begonnen was, wist ik eigenlijk al heel snel dat ik toch de advocatuur in wilde. Ik denk dat niet veel studenten zich realiseren, althans ikzelf heb dat in ieder geval niet gedaan, dat er weinig beroepen zijn waar je zo juridisch de diepte ingaat als in de advocatuur.”
Ebbinge & Company
“Toen ik eenmaal besloten had dat ik graag advocaat wilde worden, moest ik bedenken welk kantoor bij mij paste en welk rechtsgebied ik wilde beoefenen. Een lastige fase, want er is veel te kiezen voor een advocaat in spé. Zo kan je kiezen voor een groot kantoor of juist een kleinere, een internationaal georiënteerd kantoor of een kantoor dat zich alleen op de Nederlandse markt richt. In deze oriëntatiefase heb ik een gesprek gehad bij Ebbinge & Company. Ik heb hier erg veel aan gehad, vooral ook voor de sollicitatiegesprekken die zouden gaan komen. Het is goed dat iemand vraagt én doorvraagt naar wat je echte wensen zijn en waar je interesses liggen.”
“Daarnaast weet je, als je aan het begin van je carrière staat, weinig van de juridische arbeidsmarkt en kun je moeilijk inschatten welk kantoor bij je past. Tijdens het gesprek komen veel onderwerpen aan bod, waarna Ebbinge & Company een goede inschatting kan maken van jou, zowel zakelijk als persoonlijk. Vervolgens kunnen ze je koppelen aan één van de vele werkgevers uit hun bestand.”
AKD Prinsen Van Wijmen
“Via Ebbinge ben ik in contact gekomen met AKD Prinsen Van Wijmen, mijn huidige werkgever. Ik ben inmiddels twee jaar aan het werk bij AKD en heb het erg naar mijn zin. Het is een leuk kantoor waar je vanaf de eerste werkdag serieus wordt genomen en veel verantwoordelijkheid krijgt. Ook mag je al snel – uiteraard onder begeleiding – je eigen zaken behandelen, waarbij je de ruimte krijgt om je eigen stijl te ontwikkelen.”
“Het leuke aan de advocatuur vind ik dat geen dag, en ook geen zaak, hetzelfde is. Als ik ’s ochtends binnenkom, maak ik vaak een planning voor mijn werkzaamheden van die dag. Eigenlijk heeft dit nauwelijks zin, omdat elke dag weer vol onverwachte wendingen zit. Saai zal het hierdoor in ieder geval nooit worden! Ik houd me met veel verschillende dingen bezig; de ene dag ben ik non-stop aan het bellen omdat ik met een onderhandeling bezig ben, de volgende dag moet ik naar de rechtbank voor een zitting en de dag daarna zit ik in de bibliotheek omdat ik me moet verdiepen in een ingewikkeld juridisch vraagstuk.”
Beroepsopleiding
“Tijdens het eerste jaar als advocaat-stagiaire volg je de Beroepsopleiding Advocatuur. Dit betekent dat je, naast je gewone werkzaamheden, één dag in de week onderwijs volgt. In deze opleiding ligt het accent op kennis van het proces- en gedragsrecht en de beheersing van typisch advocatuurlijke vaardigheden, zoals het houden van een pleidooi, het horen van getuigen en het opstellen van processtukken. Tijdens het tweede en derde jaar als advocaat-stagiaire moet je voldoen aan de eisen die zijn gesteld in het kader van de Voortgezette Stagiaire Opleiding. Deze eisen verschillen per arrondissement. In het arrondissement Rotterdam, waar ik werkzaam ben, moet je onder andere een aantal lezingen en themamiddagen bijwonen, en deelnemen aan een pleitoefening bij de rechtbank Rotterdam.”
Wat is je tot nu toe het meest bevallen en wat het minst?
“Als ik nu moet zeggen wat ik de afgelopen twee jaar het leukst aan mijn werk heb gevonden, is dat zeker dat je zo juridisch inhoudelijk bezig bent. Verder heeft werken bij een groot advocatenkantoor het voordeel dat je onderdeel uitmaakt van een grotere groep advocaat-stagiaires met wie je je ervaringen kunt delen. We gaan regelmatig met een groepje na het werk wat drinken.”
“Wat ik het minst vind aan mijn baan is dat je soms onverwacht heel hard moet werken, ook als het even niet goed uitkomt omdat je al iets anders had gepland. Verder moest ik in het begin wel even wennen aan het idee dat mijn vrije studentenleventje nu echt voorbij was….maar ja, daar zullen meer mensen last van hebben…”