“Het kan nog steeds, hoera!” Rob Oudman (39) is het nieuwe hoofd van de Nederlandse fusie- en overnamepraktijk van BNP Paribas. De adviseur achter de overname van Fabory, AVR en de Telefoongids ontdekte op zijn 22ste dat fusie- en overnamewerk op zijn lijf is geschreven. In december won hij de prijs voor beste M&A advisor 2007.
Hawaii
”Ik ben geboren op Hawaii”, zegt Rob Oudman, het kersverse hoofd van de fusie en overnameafdeling van BNP Paribas Nederland. Voor de Gouden Bocht aan de Herengracht trotseren voorbijgangers het noodweer. Ondertussen vertelt Rob Oudman over zijn leven. De vader van Oudman was een boerenzoon. Hij is na zijn studie aan de landbouwuniversiteit Wageningen met vrouw en kinderen vertokken om opzichter te worden op een suikerrietplantage op Hawaii. In 1968 werd Rob Oudman geboren. Toen het in de jaren zeventig slechter ging met de suikerrietmarkt besloot moeder Oudman, “de econoom van de familie”, om terug te gaan naar Nederland.
Perfect match
De familie Oudman is in Sneek neergestreken. Oudman doorliep in Zwolle de HEAO. Hij was vooral gericht op commercie en marketing. Onder invloed van zijn stage-ervaringen werd Oudman geïnteresseerd in finance. Hij is vervolgens aan Erasmus Universiteit Rotterdam financiële bedrijfskunde gaan studeren. Via een vriend ontdekte Oudman daar het vak ‘fusies en overnames’. “Het was op mijn lijf geschreven en vervolgens heb ik mijn hele studie daarop gericht.”
Paul Koster en Baudewijn Beerkens
Oudman begon zijn carrière op de fusie- en overnameafdeling van Coopers & Lybrand. Hier werkte hij onder andere voor Paul Koster (tot voor kort directeur AFM) en Boudewijn Beerkens (nu CFO Wolters Kluwer). “Men zocht in die beginfase naar afgestudeerden die modellen konden bouwen met bijvoorbeeld Excel. Ik was het putje waar alles naartoe kwam.” In 1998 fuseerde Coopers & Lybrand met Price Waterhouse (PwC). Oudman zou voor PwC in de Verenigde Staten werken, maar rond de Enron affaire verkocht PwC haar Amerikaanse corporate financepraktijk. “Toen vond ik het wel mooi geweest. BNP Paribas was bezig met het opzetten van een ‘dedicated office’ voor de Nederlandse markt. Ik dacht ‘Wow, andere banken doen dat allemaal vanuit Londen. Dit is een bank die in Nederland een serieus kantoor neer wil zetten’.” Oudman ging voor BNP Paribas werken.
Franse slag
Volgens Oudman is het Nederlandse kantoor typisch voor de werkwijze van BNP Paribas. “Engelsen denken; iedereen spreekt hier toch Engels en we willen alle kennis verzamelen in Londen. BNP Paribas is trots op haar eigen cultuur maar heeft ook respect voor andere culturen. Dat kun je beter met locale kantoren en mensen te lijf gaan. Veel private equity-firms doen hetzelfde.”
“Hoera!”
Oudman heeft in december een award gekregen voor ‘best M&A advisor”. Volgens Oudman is de verkoop van Fabory doorslaggevend geweest. “De kredietcrises begon in juli en augustus flink uit te breken. Deals begonnen uitgesteld te worden. De prijs ging omlaag. Ondanks dat ging Fabory deal op pre-credit crises leverage en multiples wel door. Eind september begon iedereen te begrijpen hoe groot de kredietcrises was. Toen werd de Fabory-deal aangekondigd waardoor men dacht: ‘Zie je wel, het kan wel! Het kan nog steeds, hoera!'”
Markt op slot
Volgens Oudman heeft de crises het sluiten van deals veel moeilijker gemaakt. Door de crises ging de syndiceringsmarkt langzaam op slot. Hierdoor konden banken hun leningen niet meer doorverkopen waardoor ze ook geen grote leningen meer konden garanderen. Een opkomende trend van de laatste jaren was het syndiceren van grote leningen naar gespecialiseerde ‘Colleteral Debt Obligations’ (CDO) fondsen. De fondsen kregen op hun beurt kort lopende leningen van pensioensfondsen en verzekeraars die hun geld terug eisten toen bekend werd dat er veel geld in subprimes was gestoken. Hierdoor moesten de CDO’s nee verkopen tegen de banken.
Riëlla van de Vondervoort
”Desondanks zag de Bank of Scotland goede syndiceringsmogelijkheden voor Fabory”, legt Oudman uit. “De Bank of Scotland heeft zich aan de voorwaarden van voor de credietcrises gehouden, toen de deal al in de steigers stond. Daarom heeft Riëlla van de Vondervoort ook de M&A award voor beste leverage finance bankier gewonnen. Zij heeft er mede voor gezorgd dat Bank of Scotland leverde.”
AVR, de grootste euforie
De ‘grootste euforie’ van Rob Oudman was de overname van afvalverwerker AVR. “Ik had een goede relatie met CVC opgebouwd en ik verwachtte al heel lang dat er iets met AVR ging gebeuren. Daarom heb ik me op afval gestort. AVR was in mijn tijd bij Coopers & Lybrand een klant van me en ze wilden toen al naar de beurs. Het was één van de eerste afval NV’s en volledig commercieel. Dan weet je dat de gemeente dat op afstand wil zetten want dat bijt elkaar. CVC heb ik toen verteld wat ze met AVR konden doen. Uiteindelijk bleken er zestig geïnteresseerde kopers te zijn. In de laatste ronde heeft CVC, samen met KKR, het bedrijf gekocht. Een pracht van een transactie.”
Ideeën strooien
De eerste grote deal van Oudman was de verkoop van de Telefoongids. “We wisten dat KPN de telefoongids ging verkopen. Een aantal topmanagers van de Gouden Gids waren eerder na de overname door VNU weggelopen. Ik ben naar ze toegegaan en heb ze gevraagd of ze de Telefoongids niet wilden kopen.” De managers zijn in contact gebracht met participatiemaatschappij 3i. Door dit idee en het plan wat hieruit onstond was 3i bereid de hoogste prijs voor de Telefoongids te betalen. Door deze overname kregen de toen nog onbekende adviseurs van BNP Paribas direct bekendheid. Volgens Oudman is een goed idee de basis onder corporate finance werk. “Ons vak is ideeën strooien. Als ik een goede fee wil verdienen moet ik wel met briljante ideeën komen!”
Why not buy the whole thing?
Oudman verwacht dat het komende jaar de sovereign wealth funds een grotere rol gaan spelen. “In the City maken ze daar al grappen over”, zegt Oudman naar aanleiding van de buitenlandse investeringen in de Citigroup. “If you can buy a stake, way not buy the whole thing?” Volgens Oudman zal er meer in westerse brands en distributiewerken geïnvesteerd gaan worden vanuit Azie en het Midden-Oosten. “De (olie)dollars gaan daar naar op zoek.”