Studenten die Rechten studeren krijgen vaak te maken met tal van juridische vragen van hun vrienden. Omdat ze zelf nog niet klaar zijn met de studie weten ze nog niet alles en kunnen ze dus ook niet in alle gevallen helpen. Daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. Zowel rechtenstudenten als studenten van andere studies kunnen nu aankloppen bij Juridisch Advies Studenten (JAS).
JAS
Sinds begin september heeft de studentenvakbond SRVU van de Vrije Universiteit een juridisch spreekuur voor studenten. Een studentenvakbond is een organisatie die voor de belangen van studenten opkomt. Rechtenstudenten kunnen hier dus zelf ook aankloppen om juridisch advies in te winnen. J.A.S. (Juridisch Advies Studenten) komt op voor de belangen van studenten. Of je nu problemen hebt met de IBG of de huurbaas of dat je het niet eens bent met de examencommissie, de studenten Rechtsgeleerdheid van J.A.S. staan je graag bij en brengen zo hun kennis in de praktijk. De kennis wordt onderling gedeeld waardoor de studenten over diverse problemen kunnen adviseren. Voor een eventueel proces wordt er nauw contact gehouden met advocaten. “Bovendien is de SRVU een onderdeel van de landelijke studentenvakbond (LSVb). Zij hebben een studentensteunpunt dat juridisch advies geeft aan studenten in Nederland. Via hun kreeg ik nuttige informatie en een lijst met contactadvocaten die ik kon bellen indien ik een advocaat nodig zou hebben. Ze organiseren twee keer per jaar cursussen voor alle vrijwilligers en financieel helpen ze ons ook een handje”, aldus de trotse oprichtster Marieke Kranenburg.
Idee
Het idee is ontstaan tijdens een studentencollege op de VU dat door de SVRU werd gegeven aan studenten van de rechtenfaculteit. Marieke Kranenburg (laatstejaars rechtenstudent en bestuurslid van SVRU 2006-2007) kwam met het idee voor JAS. Na veel positieve reacties is ze samen met vijf andere vrijwilliger JAS vorm gaan geven. De medewerkers hebben speciale trainingen gevolgd om zo hun medestudenten zo goed mogelijk te adviseren. “Ik zelf ben student rechtsgeleerdheid en het leek mij interessant om mijn kennis op deze manier in de praktijk te brengen. Met mij waren er een aantal andere studenten die dat ook vonden. Na een aantal brainstormsessies voor de vakantie, hebben we J.A.S. opgericht.”
Laagdrempelig
Voor veel studenten is het fenomeen rechtswinkel toch nog onbekend, zeker voor niet-rechtenstudenten. “Ik denk dat een juridisch spreekuur op de VU, dat gespecialiseerd is in arbeids- huur- en onderwijsrecht laagdrempeliger is voor studenten dan een rechtswinkel. Hier kan je even ‘binnenwippen’ met een probleem/vraag.”
Succesvol?
Op dit moment is JAS nog maar twee maanden open en ze krijgen gemiddeld vier vragen per spreekuur. De meeste vragen komen nog per mail of telefoon binnen. “We verwachten dat dit aantal naar mate de tijd vordert zal toenemen. We zijn JAS nog aan het promoten, dat heeft tijd nodig.” De meeste studenten zijn heel blij met het gratis gegeven advies. Ook wanneer het voor hun niet positief is. “We hebben zelfs al een chocoladetaart gekregen!”