Norton Rose-advocaat Bauke Falkena gaat bij CMS Derks Star Busmann aan de slag als partner van de Banking & Finance-groep. Falkena gaat zich richten op financieel toezicht. Onduidelijke regulering maakt volgens Falkena de financiele toezichtspraktijk een “lawyers paradise”.
”Persoonlijk ben ik een tegenstander van regulering”, zegt Falkena als hij praat over zijn specialisatie financieel toezicht. “Ik vind dat je mensen vrij moet laten. Op dit moment neigt de overheid naar overregulering en schort er veel aan de huidige regulering. Professioneel vind ik het heerlijk dat er veel en onduidelijke regulering is. Het maakt de praktijk een ‘lawyers paradise’.”
Falkena stapt over naar CMS Derks Star Busmann omdat hij zich daar volledig kan toeleggen op zijn specialisatie financieel toezicht. CMS Derks Star Busmann heeft een volwaardige toezichtspraktijk binnen de sectie Bank- en Effectenrecht, daar waar bij Norton Rose volgens Falkena de focus op financieringen lag. Het lijkt ook het juiste moment voor de overstap, want de kredietcrisis heeft grote gevolgen voor met name de financieringspraktijk. Falkena ziet een verschuiving van de financieringspraktijk naar rechtsgebieden die zich bezig houden met herstructurering, insolventie en financieel toezicht.
Short-selling
Recente politieke ontwikkelingen hebben directe invloed op het werk van Falkena. “Ik kreeg de laatste tijd veel vragen van clienten over de nieuwe maatregelen tegen short-selling. Bijna wekelijks worden weer nieuwe regels gesteld om de crisis te bezweren en dit in de toekomst proberen te voorkomen.”
Falkena is niet te spreken over het recent bekendgemaakte voorstel van de Europese Commissie over regulering van credit rating agencies. “Het voorstel deugt niet. Ik vind het prima dat ze deze dingen aanpakken, want de agencies hebben zeker een rol gespeeld in de crisis. Maar door regulering erken je de positie van de agencies. Dat geldt temeer nu het voorstel een verbod bevat op de verkoop van structured finance producten zonder een rating van een geregistreerde rating agency. Als het probleem is dat – wellicht onterecht – teveel waarde aan een oordeel van een rating agency werd gehecht, los je dat niet op door dit soort ratings verplicht te stellen.”