Het Openbaar Ministerie zou terughoudender moeten zijn bij het verstrekken van informatie over de Amsterdamse zedenzaak. Die oproep deed Richard Korver, de advocaat die circa veertig gezinnen vertegenwoordigt met iets meer dan vijftig kinderen, bij de NOS. Opmerkelijk, omdat Korver bij aanvang van de zaak zelf veelvuldig in de publiciteit trad. Zo schreef De Telegraaf op 17 december: “De 27-jarige Robert heeft inmiddels in een ‘fors aantal zaken’ bekentenissen afgelegd, meldde advocaat Richard Korver dinsdag.” Korver op zijn beurt: “Ik heb nooit met De Telegraaf over deze zaak gesproken.”
Gisteren meldde het OM dat de verdachte inmiddels bekentenissen heeft afgelegd over seksueel misbruik van 83 kinderen. Door deze informatie van het OM werd er volgens Korver publiciteit opgeroepen die de gemoedstoestand van de getroffen gezinnen niet ten goede komt.
Korver in een toelichting: “Ik vind het geen goede zaak dat het Openbaar Ministerie telkens persberichten over deze zaak uitbrengt. Op deze manier wordt iedere dag of iedere week een nieuwe hype gecreëerd. Mijn cliënten hebben het er moeilijk mee. Die moeten de kranten met het portret van de verdachte weghouden bij hun kinderen, en worden zelf ook telkens geconfronteerd met de zaak. Mijn stelling: in maart is de pro forma zitting. Laat tot die tijd iedereen in rust zijn werk doen. Waar staat eigenlijk geschreven dat het Openbaar Ministerie tussendoor het publiek telkens moet informeren?”
Korver benadrukt dat hij geen kritiek heeft op het informatiebeleid van het openbaar ministerie richting de ouders. Dat is volgens hem goed. Korver zegt verder dat de Amsterdamse vierhoek de bron was van de mededeling dat de verdachte bekentenissen zou hebben afgelegd, en niet hij.
Een woordvoerder van het arrondissementsparket Amsterdam geeft de volgende reactie: “Wij gaan niet inhoudelijk in op de uitspraak van de heer Korver. Wij zullen dit met hem bespreken.”
Eerder vlogen Wim Anker en voormalig advocaat, thans burgemeester Eberhard van der Laan elkaar in de haren over het gevoerde mediabeleid in de Amsterdamse zedenzaak. Anker zei in december dat hij het frappant vond dat de gemeente zoveel reacties over de zaak geeft, terwijl het OM dat normaal doet. Verder vergeleek hij de aandacht voor de zaak met de “buitenproportionele” mediabelangstelling die er was voor de moord op Milly Boele.
Van der Laan reageerde fel: “Hij kan zoveel zeggen. Ik ben zelf 25 jaar advocaat geweest en ik zag dit als een niet al te geslaagde poging om toch iets te zeggen; nietszeggend dus,” aldus Van der Laan tegen de Amsterdamse zender AT5. En: “Het belang van ouders en kinderen staan voor ons bovenaan. Wat hij daar opmerkelijk aan vindt, moet hij zelf weten. Waarom moet je met je snuit in de krant? Je kunt ook wachten tot je aan de beurt bent.”