Marein Smits wordt per 1 januari 2009 benoemd tot partner van het advocatenkantoor Boekel De Nerée. Smits is gespecialiseerd in de overdracht van familiebedrijven. Zij ziet dat de Nederlandse fusie- en overnamemarkt is veranderd naar een kopersmarkt. Hierdoor besluiten veel familiebedrijven de activiteiten voort te zetten tot betere tijden.
Marein Smits werkte tot 1997 voor Van Schoonhoven In ’t Veld, nu bekend als Lexence. Sindsdien is zij werkzaam bij Boekel de Nerée binnen de praktijkgroep Corporate/M&A.
De fusie- en overnamemarkt is als gevolg van de kredietcrisis sterk teruggelopen. Uit onderzoek van OverFusies.nl bleek dat het aantal overnames in de eerste drie kwartalen van 2008 met 40% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Marein Smits merkt er in haar praktijk niet erg veel van: “Een beetje wel. Er is meer een kopersmarkt ontstaan en partijen wachten wat langer af met biedingen.” Wel denkt ze dat door de verandering van de markt bedrijfseigenaren de strategische keuze maken om het bedrijf voort te zetten tot betere tijden komen.
Oude waarden komen terug
De kredietcrisis heeft volgens Smits ook positieve kanten. “Het lijkt er soms op alsof het overnameproces wat beleefder wordt. Goede oude waarden komen weer terug en partijen nemen meer tijd voor een overname.” Volgens Smits is het nu belangrijker geworden om een persoonlijke klik teweeg te brengen tussen kopers en verkopers.
Een jaar terug waren er veel fusie- en overnamespecialisten die dachten dat de overdracht van familiebedrijven, opgejaagd door pensionerende babyboomers, een groeimarkt zou worden. Smits kan niet bevestigen dat deze verwachting ook uit is gekomen: “De verwachtingen waren uitgesproken tijdens een ‘boom’ van de overnamemarkt. Kort voor de crisis dacht men dat iedereen een bedrijf wilde kopen.”
Op de vraag wat haar mooiste deal was vindt Smits moeilijk een antwoord. “Er zijn zoveel mooie deals”. Toch kan ze wel een voorbeeld geven van een deal die voor haar bijzonder was. Zij was betrokken bij de verkoop van uitzendorganisatie Vitae aan Manpower. Bij deze transactie liepen de belangen van verschillende aandeelhouders uiteen, waardoor het voor Smits een uitdaging was om tot een deal te komen. Begin 2008 was de klus toch geklaard.