President Barack Obama heeft een team van 24 in house lawyers aan het werk in het Witte Huis. Nooit tevoren waren er zoveel advocaten werkzaam op het Witte Huis: zelfs Clinton had tijdens zijn impeachment-perikelen slechts vijftien advocaten aan zijn zijde. Bush had aan het eind van zijn ambtsperiode twintig advocaten in dienst.
Obama is niet verwikkeld in procedures met een speciale aanklager of dagvaardingen om te getuigen voor een onderzoekscommissie van het Congres, en de vraag is dus waarom hij zoveel advocaten aan het werk heeft. Volgens journalisten van Legal Times is het de bedoeling dat de advocaten een voornamere rol zullen spelen bij de beleidsontwikkeling.
De lijst met 24 namen laat zich lezen als een Dream team, werkzaam bij een elite advocatenboetiek. Volgens Reginald Brown, voormalig medewerker in het Witte Huis, zullen de advocaten zich voornamelijk bezighouden met het afbakenen van bevoegdheden tussen de centrale overheid en andere overheidsdiensten.
De verzwaarde juridische functie van het Witte Huis zou ten koste kunnen gaan van die van het ministerie van Justitie. Een (anonieme) woordvoerder van het Witte Huis bestrijdt dat. Volgens hem blijft het ministerie van Justitie zich gewoon bezighouden met wat het altijd al deed: het ondersteunen van juridisch beleid van federale overheden, het werken aan de benoeming van rechters en ethische kwesties.
Het meeste aanzien heeft Gregory Craig, hoofd van het juridische team. Craig werkte drie decennia bij het prestigieuze Williams & Connolly. Hij onderbrak zijn carrière bij het kantoor twee maal: eenmaal om te werken op Capitol Hill, en eenmaal om te werken voor Bill Clinton. Nu gaat hij dus aan de slag voor Obama.
Vier ‘deputies’ ondersteunen Craig. De belangrijkste, Daniel Meltzer, werkte ook bij Williams & Connolly, diende onder Carter en werkte bij de Harvard Law School. Cassandra Butts, Neal Wolin en en Mary DeRosa nemen elk een beleidsterrein onder hun hoede, achtereenvolgens binnenlands beleid, economisch beleid en de binnenlandse veiligheid.