Rechtenstudie.nl is gestart met een serie interviews met net afgestudeerde rechtenstudenten die iets vertellen over hun – al dan niet geslaagde – pogingen om werk te vinden. Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen? Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie? Heb je tips voor studenten die nu nog studeren? Vandaag in deel V Selma Olthof uit Amsterdam.
Hoe heet je?
Mijn naam is Selma Olthof, ik ben 24 jaar, kom oorspronkelijk uit Tilburg en woon nu in Amsterdam.
Waar heb je gestudeerd je?
Ik heb gestudeerd in Tilburg. Ik ben daar afgestudeerd en toen, als extra tweede master, de master “Ondernemingsrecht aan de Zuidas” gaan volgen. Ik vond dit een grote uitdaging aangezien het een nieuw opgezette master was, maar het is mij zeer goed bevallen.
Hoe is de rechtstudie je vergaan?
Mijn rechtstudie heb ik altijd goed doorlopen. Alleen het schrijven van de scriptie(s) vind ik toch wel een heel lastig onderdeel van de studie.
Kun je iets vertellen over je bachelor en waarom je hebt gekozen voor de richting ondernemingsrecht?
In mijn bachelor had ik een drietal vakken ondernemingsrecht gevolgd. Mede daarom heb ik toen mijn eerste scriptie geschreven binnen het ondernemingsrecht. Vooral de perikelen rondom ASMI, Stork en ABN Amro en de daarop volgende discussies over “hedge funds” en “private equity” heb ik ook met veel interesse gevolgd. Een keuze voor een tweede master in het ondernemingsrecht was dan ook snel gemaakt.
Wat is je eerste master geweest en waarom heb je ervoor gekozen om een tweede master te doen?
Mijn eerste master was de master Nederlands recht “vrij programma” aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens het afstuderen had ik al besloten om een stage of een tweede master in een andere stad te gaan doen. Na het zoeken naar verschillende masters kwam ik de master “Ondernemingsrecht aan de Zuidas” tegen, deze combineerde het bovenstaande en bevond zich in Amsterdam. Dit was voor mij het “ideale” plaatje.
Je hebt gekozen voor de master “Ondernemingsrecht aan de Zuidas”, waarom eigenlijk?
De aangeboden vakken spraken mij zeer aan, maar vooral ook de combinatie van theorie en praktijk in het programma. De opleiding leek mij een uitgesproken kans om mijn academische juridische kennis verder uit te breiden, en tegelijk ervaring op te doen bij een advocatenkantoor. De colleges werden door zeer goede docenten van de VU gegeven. Het leukst aan het programma vond ik dat de colleges werden gecombineerd met uitleg van advocaten en andere ervaren mensen uit de praktijk. Verder hing er binnen de faculteit een sfeer van grote betrokkenheid en veel persoonlijke aandacht. De kleine groep waarmee wij college kregen zorgde voor veel interactie tijdens de colleges. Door deze master heb ik een uitbreiding gekregen van mijn kennis van het (ondernemings)recht en ben ik in aanraking gekomen met meerdere aspecten uit de rechtspraktijk. De colleges die op locatie werden gegeven heb als een unieke kans ervaren om alvast een keer bij de kantoren binnen te kijken.
Je hebt stage gelopen bij Baker & McKenzie, wat vond je het leukst en wat heb je daar geleerd?
De stage is een verplicht onderdeel van de master “Ondernemingsrecht aan de Zuidas”. Vanwege de toenmalige economische situatie was op de sectie ondernemingsrecht minder werk, terwijl het op de sectie arbeidsrecht juist heel druk was. Daarom ben ik op deze sectie geplaatst. Gedeeltelijk onverwacht bleek dit rechtsgebied ontzettend leuk en gevarieerd. Het bleek ook raakvlakken te hebben met het ondernemingsrecht, en dus echt iets voor mij. Een stage waarbij je mag meewerken in de praktijk en probeert je theoretische kennis toe te passen en uit te breiden, heeft het recht voor mij nog levendiger gemaakt.
Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen?
Voor mij persoonlijk geldt dat ik naar aanleiding van mijn stage ben uitgenodigd voor een gesprek.
Hoeveel concurrenten had je bij een sollicitatie?
Ik zou het eigenlijk niet precies weten, maar als ik naar aanleiding van mensen die om mij heen aan het solliciteren zijn moet oordelen, lijkt het aantal concurrenten bij een sollicitatie op dit moment groter.
Heb je tips voor studenten die nu nog studeren of bezig zijn met solliciteren?
Mijn tip zou zijn; ga stage lopen. Voor mij gold dat ik daardoor echt enthousiast raakte voor de advocatuur en het rechtsgebied arbeidsrecht. Maar ik ken ook mensen in mijn omgeving die juist naar aanleiding van hun stage zeker wisten dat de advocatuur niks voor hen was. Ik heb in juli-augustus ook een meeloop- en scriptiestage bij Loyens & Loeff gelopen op de sectie Mergers & Aquisitions. Een meeloopstage is een uitgemeten kans om een kantoor en een rechtsgebied beter te leren kennen. Wat overigens wederzijds is, een kantoor leert jou ook kennen.
Wat doe je met je tijd, totdat je aan de slag gaat?
Ik ga eind november nog lekker een weekje richting de zon en in december misschien ook nog weg. Vervolgens ga ik per 1 januari 2010 starten als advocaat stagiaire bij Baker & McKenzie op de sectie arbeidsrecht.