Mark Meijjer – de elfde advocaat die Edwin de Roy van Zuydewijn bijstaat sinds maart 2003 toen zijn ‘affaire’ uitbrak via een serie publikaties in HP/De Tijd – is de eerste die een substantieel succes heeft weten te behalen: Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar tegenwerking door de staat van De Roy, zo werd begin deze maand bekend. Heeft De Roy van Zuydewijn met Meijjer eindelijk een ‘winnaar’ – en een blijvertje – gevonden?
Door Micha Kat
Wanneer er resultaten te verwachten zijn is niet helemaal duidelijk, maar advocaat Meijjer (van Meijjer Advocatuur te Amsterdam) geeft aan dat de ‘aangeklaagde’ overheidsinstantie, in dit geval het Kabinet van de Koningin, in de regel vier weken krijgt om op vragen van de ombudsman te reageren.
Meijjer kreeg De Roy als cliënt in mei 2007 en behaalde twee eerdere successen: radiozender 538 moest De Roy € 25.000 betalen wegens het onrechtmatig gebruik van een afbeelding van hem voor een advertentie, en presentator Albert Verlinde werd voor hetzelfde bedrag aangeslagen, omdat hij De Roy onder meer ‘een oplichter’ had genoemd. Ook voerde Meijjer voor De Roy (medio 2007) met succes zaken tegen diens voormalige ‘zaakwaarnemer’ Patric Roctus; in de belangrijkste daarvan vorderde hij dat Roctus enkele documenten teruggaf die hij in een kluis bewaarde.
Heeft Edwin de Roy van Zuydewijn met Mark Meijjer (41) eindelijk de ‘winnaar’ gevonden met wie hij zich zal weten terug te knokken? Met de tien advocaten die hem eerder bijstonden is dat in elk geval niet gelukt. Hieronder een overzicht van de ‘Edwin-advocaten’ en de ‘Edwin-procedures’.
1 en 2: Michiel Gorsira en Wiek Slagter (Simmons & Simmons Trenité). Dit koppel was het eerste dat werkte aan een schadeclaim tegen de staat wegens onrechtmatige tegenwerking. Wiek Slagter (toen 79) werd door zijn kantoor als adviseur stante pede op straat gezet, toen bekend werd dat hij optrad voor De Roy. Jaren later werd de relatie tussen Slagter en Simmons & Simmons ‘gladgestreken’ met een special daartoe belegd diner in toprestaurant Parkheuvel. Gorsira schreef brieven over de kwestie aan toenmalig premier Wim Kok en werkte aan een klacht bij de (toenmalige) Nationale Ombudsman R. Fernhout, die echter nimmer in actie is gekomen.
3 en 4: Jurjen Pen en Peter Nicolaï (De Roos & Pen en Nicolai Advocaten): waren actief als raadslieden inzake de (voorlopige) getuigenverhoren die de claimzaak tegen de staat in de steigers moesten zetten. Nicolaï raakte in conflict met De Roy, omdat hij hem ‘in de val zou hebben gelokt’ van de Rijksrecherche: Nicolaï zette De Roy onder druk zich samen met zijn toenmalige vrouw Margarita te laten verhoren. Tevens was De Roy van mening dat Nicolai hen te zeer ‘benutte’ voor het genereren van publiciteit voor zichzelf, zonder daar ‘concrete acties’ tegenover te stellen.
5: Frits Kemp (Fort Advocaten): trad voor Margarita inzake de €100.000 die van haar bankrekening bij MeesPierson was weggehaald ten faveure van haar vader. Margarita – toen nog getrouwd met De Roy – verloor.
6 en 7: Victor Koppe en Britta Böhler (Böhler Franken Koppe Wijngaarden): adviseerden net als Pen en Nicolaï inzake (voorlopige) getuigenverhoren. Het koppel kondigde aan ondermeer Prins Bernhard te zullen oproepen, alsmede Felix Rhodius, Maartje van Weegen, Carlos Hugo de Bourbon de Parme en Sybrand van Hulst. Trokken hun handen van De Roy af.
8: Pim de Vos (Pim de Vos Advocaten): stond De Roy bij in de zogeheten ‘Trix-tapes’-zaak waarin een bandopname centraal stond met een ruzie tussen Beatrix en Margarita. De Roy, zo bepaalde de rechter, mocht de tapes niet openbaar maken en indien hij (opnieuw) in het bezit zou raken van de tapes, diende hij deze ’terug te geven’ aan Margarita, op dat moment reeds zijn ex-vrouw. Later diende De Roy een tuchtklacht in tegen Pim de Vos, ondermeer wegens diffamerende uitlatingen aan zijn adres in een roddelblad. Op dit punt werd zijn klacht gegrond verklaard. trad ook voor De Roy op in een kort geding om een omgangsregeling af te dwingen met de hond Paco.
9. Stefan Kalff (Kalff Katz Advocaten): trad op (medio 2003) voor het toenmalige echtpaar in twee procedures tegen Audax (HP/de Tijd) en uitgeverij Vasalucci. In één ervan werd de uitgevers gevorderd af te zien van publikatie van een boek ‘Oranjebitter’, waarin de artikelenserie waarmee de hele affaire begon, centraal zou komen te staan. Het echtpaar verloor en het boek kwam in september 2003 uit bij Vasalucci . Per augustus 2004 stapte Margarita voor media-zaken over naar Germ Kemper, die tevens de scheiding bekend maakte. Kalff staakte toen zijn bijstand aan De Roy om tegengestelde belangen te vermijden.
Boek aanstaande
De affaire-De Roy kan een nieuwe impuls krijgen als er in de loop van dit jaar een nieuw boek over zijn zaak verschijnt: Dossier Edwin de Roy van Zuydewijn door Patric Roctus, Ton Biesemaat en Karel Hille. Nog niet duidelijk is in hoeverre de auteurs hierbij gebruik zullen maken van de documenten die De Roy eerder in kort geding van Roctus terugvorderde. Daarnaast is er het onderzoek door de ombudsman. Eén ding staat als een paal boven water: na zes jaar is de affaire nog springlevend.