Jongeren die een studie kiezen vanwege het vooruitzicht op status of een hoog salaris lopen meer kans in het eerste jaar af te haken dan jongeren die kiezen vanwege de inhoud. Dat is volgens ResearchNed de reden waarom zoveel eerstejaars Rechtenstudenten uitvallen. Voorzitter Olivier Valk van Juridische Studentenvereniging te Utrecht (JSVU) gelooft niet in deze verklaring.
Onderzoeksbureau ResearchNed presenteerde onlangs de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de studiekeuzemotieven van jongeren, waarvoor het bijna vierduizend studenten in hun eerste studiejaar aan hogeschool of universiteit volgde. Ongeveer een kwart van de universitaire studenten haakt in het eerste jaar af. In het hbo is dat een derde.
Rechten en Economie zijn volgens ResearchNed studies waarvoor studenten vaak kiezen op basis van status- of salarisverwachtingen. Salarisverwachtingen spelen bij mannen vaker een rol dan bij vrouwen, en bij hbo’ers vaker dan bij universitaire studenten. Onlangs werd bekend dat 10 procent van de eerstejaarsrechtenstudenten in het eerste jaar afhaakt.
JSVU-voorzitter Jeroen Valk herkent dit beeld niet. “Ik heb het idee dat eerstejaars veel meer bezig zijn met wat ze tijdens hun studie doen, dan wat daarna komt. Pas bij ouderejaars begint dat besef van status en geld te groeien.” Hij wijst erop dat slechts 30% van de afgestudeerde rechtenstudenten de advocatuur ingaan. “Misschien wordt 10% notaris, en de rest gaat naar de overheid of een andere werkgever.” Hij wijst erop dat de conclusie van het ResearchNed-onderzoek niet helemaal strookt met deze cijfers.