Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Karin Bodewes werkte 28 jaar bij Baker McKenzie, en is nu arbeidsrechtadvocaat bij Shearwaters in Amsterdam. Bij haar huidige levensstijl horen met zorg bereide eenvoudige gerechten uit Italië en Ibiza. “Liefde en positiviteit zijn belangrijk bij het koken én alle andere aspecten van het leven.”
Door Patricia Jacob
“Ik heb een pollepel in de vorm van een hart. ’s Ochtends gebruik ik die om er hartjes mee te roeren in de havermout. Omdat ik dat heel bewust doe, zal de havermout beter smaken.
Waarom? Ooit gehoord van Emoto? Deze wetenschapper zette een groep mensen bij twee bakken water. Ze moesten negatieve gedachten naar de ene bak sturen en positieve naar de andere. Daarna vroor hij het water in en bestudeerde hij de waterkristallen. Wat bleek? Alle kristallen van het ‘negatieve water’ waren kapot, maar alle kristallen van het ‘positieve water’ waren perfect. De mens bestaat voor het overgrote deel uit water, dus bepalen je gedachten je welzijn. In ons eten zit ook water dus hebben positieve gedachten een goede invloed op het kookresultaat.”
Burn-out
“Hoe belangrijk liefde en positiviteit zijn bij het koken én alle andere aspecten van het leven, leerde ik na mijn burn-out van vier jaar geleden. Ik was toen nog internationaal partner arbeidsrecht bij Baker & McKenzie. Huilen, hoofdpijn, black-outs. Ik wist niet wat me overkwam. Ik had altijd achter het stuur van mijn leven gezeten, nu zat ik opeens op de achterbank. Ik kon gewoon niet meer beslissen.
Uiteindelijk ben ik er heel sterk uitgekomen; ik ben bij de echte Karin beland. Ik heb daarbij hulp van een coach gehad, maar heb het toch vooral zelf gedaan. Ik wandelde veel, later ging ik veel lezen. Op Ibiza las ik The Magic van Rhonda Byrne – ook bekend van The Secret. In haar boek legt ze uit hoe essentieel dankbaarheid is. ‘Wie dankbaar is, zal meer krijgen. Wie dat niet is, zal alles verliezen.’ Ze adviseert om te kijken naar wat je wél hebt in plaats van naar wat je niét hebt. Haar woorden kwamen echt bij me binnen. Ik las het boekje in één ruk uit en deed ook alle oefeningen die er in staan. Ik moest bijvoorbeeld dertig dagen iedere ochtend tien verschillende zegeningen opschrijven.”
Shearwaters
“Die oefening in dankbaarheid doe ik nog steeds. Ik was altijd al een dankbaar persoon, maar sinds ik bewuster stil sta bij wat ik allemaal heb, komen er nog meer leuke dingen en mensen op mijn pad. Dat heeft te maken met de Wet van de Aantrekkingskracht: straal je positieve energie uit, dan krijg je die terug. Verspreid je negatieve trillingen, dan kaatsen ook die terug.
Ik ben blij dat het internationale arbeidsrechtkantoor Shearwaters op mijn pad is gekomen. Tussen de kantoorgenoten van deze ‘boutique’ op de Zuidas is er veel wederzijds respect. Ik ben geen partner, maar of counsel (iemand die de ervaring van een partner heeft, maar niet dezelfde verantwoordelijkheden, PJ). Targets heb ik hier niet. Ik vind het nog steeds leuk om cliënten te helpen met mijn expertise en dat lukt nu met minder werk dan voorheen.
Ik draag nu ook sneakers in plaats van hakken naar mijn afspraken en werk veel vanuit mijn huis in Amsterdam of op Ibiza. Ik kom al dertig jaar op dit eiland. Ik voel me er altijd zo vrij. Sinds vorig jaar heb ik er mijn droomhuis. Na mijn burn-out heb ik er bewust voor gekozen om vrijer te leven en nog dankbaarder door het leven te gaan.”
Basic Italiaans
“Ik heb nu ook de energie en de tijd om te koken. Ik ben daar altijd dol op geweest. Mijn ouders werkten allebei. Vanaf mijn elfde kookte ik voor mijn familie. In het begin van mijn carrière stond ik ’s avonds na een lange werkdag nog uitgebreid te koken voor mijn gezin. Maar door het harde werken en het feit dat ik in mijn eentje twee opgroeiende tienerdochters moest opvoeden, ontstond er een glijdende schaal. Steeds vaker vroeg ik de oppas om te koken of bestelde ik pizza’s.
Nu maak ik geregeld stoofschotels, bijvoorbeeld van lamsschenkel. Werk ik thuis, dan kan ik het vlees ’s middags al op het vuur zetten. Voor elke stap in het stoofproces neem ik de tijd: het uitkiezen van het recept, het inkopen van de ingrediënten, het bereiden. Ik geef het eten de aandacht die het verdient en dat proef je.
Gisteren stond er in mijn keuken nog zuurkool te pruttelen. Gesneden uien erbij, takken rozemarijn, wijn, mosterd, worst erop. Langzaam eten, goed proeven.
Heerlijk. Ik houd sowieso van Hollandse kost, zoals stamppot boerenkool en witte asperges met parmaham, maar ik eet het liefst Italiaans. Van die basic gerechten: gegrilde aubergine met Parmezaanse kaas, pasta met een beetje saus. Zakjes, pakjes? No way. Zo’n saus maak ik zelf. Ik kook het liefst met wat de natuur ons brengt. In mijn eten geen E-nummers. Mijn groenten en vlees zijn altijd biologisch. Daarnaast heb ik margarine afgezworen. Ik gebruik olijf- of kokosolie, dan wel roomboter.”
Eivissa Food
“Ik kook altijd uit kookboeken, maar geef er wel mijn eigen twist aan. Een van mijn lievelingsboeken is Eivissa Food van Kim Lenders. Hierin staan recepten van restaurants op Ibiza waaronder mijn favorieten La Paloma en Ses Boques. Bij La Paloma eet je uitsluitend biologische gerechten. Ik ben gek op de versgebakken focaccia met hummus en lamsgehakt. Geregeld maak ik iets uit Eivissa Food, zoals de met cognac afgebluste gamba’s en de kip met tijm en citroen. Gerechten zonder poespas. Net zoals mijn huidige leven, eigenlijk.
Ik heb mijn collega’s uitgenodigd bij mij thuis op Ibiza. Daar heb ik alle tijd en ruimte om uitgebreid voor ze te koken. Wat we dan eten? Bijvoorbeeld ’s ochtends havermout met munt, kaneel, maple syrup en vijgen. Voor de lunch een rucolasalade met geitenkaas, biet en geroosterde nootjes. We dineren met citroen-basilicumkip uit de oven. De citroenen pluk ik, net zoals de vijgen, uit mijn eigen tuin. Salade bij de kip, groot mes erin en gáán.”