Een notaris die met een ludiek bedoelde foto op Facebook een advocate schoffeerde, heeft dat moeten bekopen met schorsing van een week. Te zien op de gewraakte prent: de notaris zelf en drie kopers van een stuk vastgoed, met konijnenoren op het hoofd, roze slingers om de hals en nepvrouwenborsten voorgebonden. Dat blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak van de Kamer voor het notariaat.
Door Joris Rietbroek
De advocate was in november 2013 aangesteld als curator in een faillissement. Begin januari 2014 accepteerde zij een bod van ruim 1,6 miljoen euro op het vastgoeddeel van de faillissementsboedel, hoewel haar gefailleerde cliënt inmiddels hoger beroep had ingesteld tegen de faillietverklaring en probeerde buiten de advocate om zijn vastgoed voor een hoger bedrag te verkopen. Het Haagse Gerechtshof bekrachtigde het faillissement echter, waarop de advocate een volmacht voor levering liet legaliseren door de notaris.
Die schreef vervolgens twee leveringsakten in bij het Kadaster, inclusief een doorlevering van een deel van het vastgoed aan een andere partij voor 850.000 euro. Van deze doorverkoop wist de advocate niets. Eind januari volgde er een overleg op haar advocatenkantoor met de gefailleerde, waarbij de opmerkelijke foto op tafel kwam. Die bleek te zijn genomen op het kantoor van de notaris, direct nadat hij op 21 januari 2014 de tweede akte – de doorlevering – had gepasseerd.
De – inmiddels weer opgedoken – foto laat volgens de uitspraak van de Kamer voor het notariaat uit september het volgende tafereeltje zien: “Vijf personen zitten grijnzend aan tafel. In het midden zit de notaris, links en rechts van hem de drie kopers en een onbekend persoon. Een drietal personen, waaronder de notaris, heeft een pot (met inhoud) in de hand. Drie personen hebben kunststof blote vrouwenborsten voorgebonden. Vier personen, waaronder de notaris, hebben voornamelijk roze slingers om de nek hangen. De notaris draagt roze bunny oren op het hoofd.”
‘Krijg nou tieten!’
De advocate had deze foto, die op de persoonlijke Facebookpagina van de notaris en de pagina van een van de kopers stond, niet eerder gezien. Enkele van de reacties op de foto op de Facebookpagina van de koper: ‘Ik weet waar ik de volgende keer ga transporteren’, ‘Die branche wordt steeds ordinairder!’, ‘Nieuwe carnavalskraker neergezet?’ en ‘krijg nou tieten!’.
Reden genoeg voor de boze advocate om de notaris per e-mail om tekst en uitleg te vragen. Die kreeg zij: “De foto is genomen als uiting van blijdschap van kopers dat voor hen de transactie is gelukt zonder daarbij anderen op enig vlak ten nadele te willen zijn. Een van de kopers heeft de gewoonte om bij ieder transactie de formele afwikkeling luister bij te zetten door middel van een vrolijke versiering of anderszins. Zo ook bij deze transactie.” Als belediging was de foto hoe dan ook niet bedoeld, bezweert de notaris, die de foto inmiddels van zijn Facebookpagina had verwijderd.
Beledigd en bespot
De advocate verwijt de notaris dat zij door die foto in grote verlegenheid is gebracht tegenover haar failliete cliënt en de bij het faillissement betrokken rechter-commissaris. Ze voelt zich bovendien in het openbaar beledigd en bespot: de potten met inhoud op de foto zouden een verwijzing naar haar naam zijn. Ook in de voorgebonden borsten ziet zij een nare toespeling, terwijl de roze slingers zouden verwijzen naar de achternaam van haar failliete cliënt. Daarbij suggereert de foto dat zij bekend was met de gehele a-b-c-transactie, terwijl zij juist niet op de hoogte was van de doorverkoop.
Een notaris mag niet mee werken aan het maken van een dergelijke foto, laat staan deze publiceren op social media, vindt de advocate. De Kamer voor het notariaat geeft haar groot gelijk, al stelt de notaris in zijn verweer dat hij de foto niet zelf op zijn Facebook-pagina heeft geplaatst, maar dat hij in de foto is getagd. Wel had hij de foto op de pagina van de koper geliked. Die ‘like’ van de notaris en de diverse reacties van andere Facebookgebruikers waren tijdens de behandeling van de klacht nog steeds te zien.
Onnodig kwetsend
Dat de notaris naderhand heeft toegegeven dat hij de gevolgen van zo’n ludiek bedoelde foto beter had moeten onderkennen en dat hij persoonlijk zijn verontschuldigingen aan de advocate heeft aangeboden, weerhoudt de Kamer voor het notariaat er niet van hem een schorsing van een week op te leggen, te meer omdat de notaris ‘er op geen enkele wijze blijk van heeft gegeven dat hij zijn vergaande onzorgvuldigheid inziet.’
“Mede uit de diverse reacties is af te leiden dat de notaris heeft gehandeld in strijd met de eer en aanzien van het notarisambt,” stelt de Kamer in de uitspraak. “De setting op de foto is onnodig kwetsend en respectloos voor de curator en de failliet. De notaris heeft onvoldoende de gevolgtrekking van zijn handelen overzien. De notaris heeft de kracht van social media, in dit geval Facebook, duidelijk onderschat.”
Lees hier de uitspraak van de Kamer voor het notariaat (PDF).
Update 31/10: de notaris in kwestie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, plus de gewraakte foto.