Donderdag 21 april ging tijdens de Spring Session van het platform Legal Women het tweede mentor traject van start. ‘Veertig vrouwelijke juristen zullen in 2016 investeren in jongere vrouwelijke juristen’, aldus het platform. Onder hen general counsel, partners, professoren, een rechter en coaches.
Inschrijven als mentee kan tot 12 mei aaanstaande. ‘Mentor en mentee zullen elkaar binnen een jaar tijd minstens twee keer ontmoeten. Doordat mentee’s een mentor kunnen kiezen buiten hun eigen werkomgeving kan vaak meer openlijk worden gesproken, uiteraard met vertrouwelijkheid als uitgangspunt,’ aldus Legal Women.
Petra Zijp, partner finance bij NautaDutilh, was een van de sprekers tijdens de Spring Session ten kantore van Houthoff Buruma. Zij verwees naar een recente quote op advocatie.nl van Boudewijn Smit, oprichter van Forward het eerste LGTB netwerk: ‘Eigenlijk is het lastig: je moet je eerst als groep afscheiden om weer soepeler op te kunnen gaan in het grote geheel.’ Deze quote geldt volgens Zijp ook voor vrouwen. In dat kader is zij een grote voorstander van het mentor traject van Legal Women. Mentoring hoeft volgens Zijp niet voor de lange termijn te zijn, ‘je moet het meer zien en gebruiken als Twitter’.
Vervolgens was het woord aan Sylvia Dikmans, partner tax bij Houthoff Buruma, over diversiteit op kantoor. De focus van Houthoff Buruma binnen diversiteit kan worden opgedeeld in autochtoon/allochtoon, LGTB en vrouw/man. Het resultaat van de focus op autochtoon/allochtoon en man/vrouw is nog niet voldoende, aldus Dikmans. Voor wat betreft man/vrouw is de instroom bij het kantoor gelijk, en is 20% van de partners vrouw. Ook Dikmans betoonde zich daarom voorstander het mentor traject, waarbij ‘open gesprekken kunnen worden gevoerd die kunnen leiden tot vooruitgang’.
Merel van Deursen (adviseur en coach voor partners, medewerkers, afdelingen en secties) vertelde over de do’s and don’ts bij mentoring. Zo moet een mentor gemotiveerd zijn, tijd vrij willen maken en bereid zijn haar kennis en netwerk te delen. ‘Zij moet zich beseffen dat het belang van het hebben van een rolmodel enorm is. Een mentor begeleidt een mentee bij het vinden van een eigen oplossing, en niet de oplossing van de mentor’, aldus Van Deursen.
Een mentee moet op haar beurt tijd vrij maken voor zichzelf om te kunnen reflecteren, zij moet willen leren en uitgedaagd willen worden en feedback kunnen ontvangen. Van Deursen maakte ten slotte bekend wie de veertig mentoren van 2016 zijn.