De Universiteit van Amsterdam gaat samenwerken met Transform Data International (TDI) om het legal tech-onderwijs aan studenten naar een hoger plan te tillen. TDI is een bedrijf dat innovatieve softwareproducten doorverkoopt en implementeert. Onderzoeker Rachel Rietveld: “De jurist van de toekomst moet nu leren hoe de juridische IT-toepassingen in elkaar steken.”
Het bureau Arbeidsmarktresearch van de UvA (ARR) gaat de samenwerking met TDI aan. ARR is verbonden aan de vakgroep Arbeidsrecht van de UvA en werd in 2010 opgericht door professor Evert Verhulp. De kennissystemen die ARR aanbiedt, zijn vooral juridische beslisbomen. Bij het ontwikkelen daarvan betrekt de organisatie, die verbonden is aan de UvA, regelmatig studenten. Sterker nog ARR-onderzoeker en -ontwikkelaar Rachel Rietveld geeft les in legal tech aan de Amsterdamse universiteit. Volgens haar moet de samenwerking dan ook bijdragen aan het legal tech-onderwijs en de jurist van de toekomst.
“TDI stelt de dure software Neota Logic, die erg geschikt is voor het maken van juridische beslissystemen en documentgeneratoren, ter beschikking aan het onderwijs,” vertelt Rietveld. “Daarbij bieden ze ook begeleiding bij deze software; ze denken mee en trainen ons waar nodig. Verder maken ze de software specifiek geschikt voor juristen, waardoor onze studenten het optimale gereedschap hebben voor het ontwikkelen en begrijpen van juridische beslissystemen.”
En dat is broodnodig, volgens Rietveld, want voor de huidige jurist is het zelf ontwikkelen van beslisbomen lastig. “Met het toepassen van logica in recht, wat nodig is voor het ontwikkelen van deze systemen, hebben veel klassieke juristen moeite. Het is daarom essentieel dat onze studenten hierin worden opgeleid, want legal tech wint steeds meer terrein. De jurist van de toekomst moet nu leren hoe de juridische IT-toepassingen in elkaar steken, zodat ze later weten hoe en wanneer deze te gebruiken.”
Een ander pluspunt van de samenwerking is dat ARR de mogelijkheid biedt om aan haar afnemers een kant-en-klaar product te presenteren. “Veel advocatenkantoren en bedrijven zijn geïnteresseerd in Neota Logic, maar enkel het aanschaffen van de software heeft weinig zin, want zoals ik al aangaf is het maken van de kennissystemen vaak een lastig te nemen horde. Bij ons kunnen ze nu aangeven waaraan een systeem inhoudelijk moet beantwoorden, want die kennis hebben we in huis. Vervolgens verwerken wij deze wensen in Neota Logic. Software en inhoud dus, het totaalpakketje.”