De Universiteit Leiden organiseert in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe Legal Tech Challenge. Voor deze wedstrijd worden (rechten)studenten uit het hele land uitgedaagd om innovatieve oplossingen voor alledaagse, herkenbare juridische vraagstukken te bedenken.
Deelnemende studenten gaan in de Challenge aan de slag met een juridisch vraagstuk, waarvoor zij een slimme oplossing moeten bedenken. De vraagstukken draaien om herkenbare situaties, bijvoorbeeld het plotseling stopzetten van studiefinanciering, een conflict met de huisbaas of een buitenlands diploma dat in Nederland niet wordt erkend.
De uitdaging is om voor zulke problemen een digitaal juridisch hulpmiddel te bedenken. Het programma van de Challenge bestaat uit drie onderdelen: Design, Pitch en Prototype. In de design-fase krijgen de deelnemers hulp bij het schrijven van een (bedrijfs-)plan, dat aan de basis staat van het idee.
Aan het einde van de design-fase worden alle plannen beoordeeld en gaan de vijf beste deelnemers door naar het volgende deel: de Pitch, waarin zij een (online) presentatie voorbereiden voor de juryleden. Zij kiezen op basis van de pitches een winnaar, die in de derde fase een werkend prototype mag gaan ontwikkelen. De studenten krijgen hierbij hulp om hun app, website of ander hulpmiddel te (laten) bouwen, onder begeleiding van de universiteit.
De universiteit roept studenten op zich aan te melden en via deze pagina een onderwerp te kiezen dat hen aanspreekt. Slimme oplossingen voor andere juridische problemen kunnen ook meedingen. De bedenkers van de beste oplossing mogen hun prototype uiteindelijk persoonlijk presenteren aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.