De voormalig voorzitter van de Law Society of England and Wales, Christina Blacklaws, waarschuwt dat er meer vrouwen nodig zijn in de mannenwereld van legal tech. Dit om ervoor te zorgen dat beslissingen op basis van kunstmatige intelligentie bias-vrij zijn.
Volgens Blacklaws is legal tech momenteel namelijk onderhevig aan systematische vooringenomenheid; aan culturele en sociale verwachtingen van wat vrouwen kunnen en moeten. “De digitalisering zou tot meer diversiteit moeten leiden,” stelde Blacklaws onlangs tijdens een recent legal tech-congres in Londen. “Maar de situatie kan ook verslechteren. Bijvoorbeeld als maatschappelijke bias wordt ingebed in tech waarop besluitvorming is gebaseerd.”
De ex-voorzitter sprak tijdens de conferentie daarom uit dat meer vrouwen nodig zijn in de juridische technologie. Zo kan worden voorkomen dat data met gendervooroordelen gebruikt worden voor artificial intelligence. Blacklaws krijgt bijval van verschillende collega’s, waaronder Olga Mack, CEO van het Amerikaanse Parley Pro.
Worst of both worlds
Mack verklaarde dat “legal tech het slechtste combineert van de juridische wereld en het techmilieu.” Volgens haar komt dit omdat investeerders van oudsher bang zijn om te beleggen in legal tech. Mack: “Dit gebrek aan financiering zorgt ervoor dat het voor vrouwen extra moeilijk is om toe te treden tot de bestaande, hechte mannelijke legal tech-netwerken.”
De CEO opteert dan ook voor extra fondsen voor legal tech, waarbij bij sommige specifiek zijn toegespitst op het vergroten van diversiteit in het technologische circuit. Verder legt ze ook verantwoordelijkheid bij de inkopers van juridische technologie: “Advocatenkantoren of juridische afdelingen die legal tech inkopen, moeten zelf ook vragen stellen aan de leveranciers over diversiteit en inclusie.”
De Europese Commissie publiceerde eerder deze week een white paper over de regulatie van AI. Deze moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie eerlijk en conform de Europese normen is. The Global Legal Post schreef hierover een artikel.