Loyens & Loeff heeft zich aangesloten bij het Accord Project: een wereldwijd open source consortium van juridische en technologiebedrijven. “Hierdoor kunnen we de ontwikkelingen volgen zonder risico’s te nemen,” stelt Julien Cayet, director technology & innovation bij het kantoor.
Het Accord Project – in 2017 in het leven geroepen – ‘streeft ernaar om in samenwerking met partners juridische en technische standaarden te ontwikkelen waarmee computerfunctionaliteit kan worden geïntegreerd in juridisch afdwingbare contracten,’ zo meldt Loyens & Loeff in een persbericht. Een hele mond vol dus. Concreet betekent dit dat het initiatief zich bezighoudt met smart legal contracts.
Het consortium probeert zich bij de ontwikkeling hiervan – waar mogelijk – te bedienen van cloud- of blockchaintechnologie, zoals distributed ledger. Het Accord Project wordt inmiddels ondersteund door techorganisaties, die zich bezighouden met slimme documentatie, zoals DocuSing, xDTM Standard Association en IBM, en advocatenkantoren zoals Allen & Overy, Baker McKenzie en Clifford Chance.
Op de hoogte blijven
Loyens & Loeff hoopt met zijn deelname vooral op de hoogte te blijven van technologische ontwikkelingen in het juridische werkveld. Julien Cayet, director technology & innovation bij het kantoor, verduidelijkt: “Het Accord Project richt zich vooral op smart contracts; denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van contracten, in combinatie met blockchain. Deze technologie is nog immature, en daarom is samenwerking onmisbaar; bijvoorbeeld om de mogelijkheden te verkennen. Door aan te sluiten bij dit consortium kunnen we de ontwikkelingen, de innovaties, daarom goed volgen zonder risico’s te nemen. Zonder bijvoorbeeld te vroeg te investeren.”
Volgens Cayet is Loyens & Loeff aangesloten voor de lange termijn; wanneer blockchain écht baanbrekend kan zijn. Voorlopig verwacht hij niet dat er daadwerkelijke diensten voortkomen uit het Accord Project. Dit omwille van dezelfde ‘onvolwassenheid’ van de blockchaintechnologie. (Volgens Cayet bevindt blockchain zich net voorbij de piek in de hype cycle.) Sterker nog om deze reden heeft hij na zijn aanstelling bij Loyens & Loeff, eind vorig jaar, de interne ontwikkelingen met betrekking tot blockchain zelfs stopgezet.
Geschrapt uit het techcurriculum
Zo was blockchain een onderdeel van de in 2018 in het leven geroepen Loyens & Loeff Tech Academy, maar tegenwoordig dus niet meer. “Dat was destijds een goed idee. Blockchain was toen een hype: veel cliënten en collega’s vroegen ernaar,” legt Cayet uit. “Omdat blockchain echter nog in zijn kinderschoenen staat, zijn we hiermee gestopt. Als we ermee door zouden gaan, bestaat namelijk het risico dat de aangeleerde kennis en skills daarna niet meer worden gebruikt, en daardoor verloren gaan.” Met het Accord Project heeft Loyens & Loeff echter een alternatief om blockchaintechnologie tóch op de voet te volgen.
En dat is noodzakelijk, vindt Cayet. “De advocatuur is conservatief. Vaak is de eerste reactie op technologische innovatie negatief. Bijvoorbeeld omdat zulke vernieuwingen tot minder werk leiden voor advocaten. Dat kan wel zo zijn, maar het is onomkeerbaar: tech is te veelbelovend voor cliënten. Zij zitten met bergen contracten en zoeken betere, goedkopere en snellere oplossingen. Bovendien zijn onze concurrenten ook bezig met technologie als blockchain. We moeten daarom proactief zijn, deze ontwikkelingen omarmen en bepalen welke rol is weggelegd voor ons kantoor en onze advocaten in de toekomst.”