De legal tech-sector in Azië heeft nog moeite om op te schalen. Dat ligt deels aan de relatief geringe omvang van de Aziatische juridische markt, maar ook wettelijke beperkingen staan nog geregeld grootschalige innovatie in de weg, zo meldt Law.com International op basis van een rapport uit Singapore.
Vrij succesvolle legal tech-initiatieven bestaan wel degelijk door heel Azië, van een online arbeidsrechtplatform in Mongolië (waar weinig betaalbare advocaten werken) tot Chinese zoekmachines die heel gericht en razendsnel door miljoenen rechterlijke uitspraken kunnen zoeken. De eerste Koreaanse en Japanse advocatenkantoren experimenteren sinds enkele jaren met zoeksystemen en contracttools op basis van kunstmatige intelligentie.
Externe investeringen in Aziatische legal tech-initiatieven zijn echter nog zeer beperkt. Het bedrag van 700 miljoen dollar dat in het derde kwartaal van 2019 werd geïnvesteerd in legal tech-startups, ging voor het overgrote deel naar bedrijven afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië, aldus gegevens van Bloomberg. Dat heeft weer veel te maken met de kleinere omvang van de Aziatische juridische markt, zo concluderen onderzoekers van het instituut Singapore Law Academy in een rapport waar Law.com over bericht.
De Chinese markt van juridische dienstverlening is weliswaar zo’n 70 miljard dollar waard, maar de Amerikaanse markt is zes keer zo groot. Daarnaast heeft plaatselijke, veelal strenge wet- en regelgeving een remmende invloed op de groei van legal tech-bedrijven. In veel Aziatische landen is juridische dienstverlening strikt gereguleerd. Zo mogen in Zuid-Korea uitsluitend advocaten juridisch advies geven: het gebruik van bijvoorbeeld een juridische database gevoed door artificial intelligence-tooling zou zomaar in strijd met de wet kunnen zijn.
En als er al volop technologische innovatie gaande is in enkele landen, dan verloopt dit nog onvoldoende gecoördineerd, aldus de onderzoekers. Zo zou de legal tech-markt in Japan aanzienlijk sneller kunnen groeien als de regering, advocaten en hun organisaties, opleidingsinstituten en legal tech-bedrijven elkaar zouden vinden voor samenwerkingen.
Een uitzondering volgens het Singaporese rapport is… Singapore, waar de regering juist het voortouw heeft genomen in de ontwikkeling en het gebruik van legal tech-tools door de juridische sector. De basis hiervoor werd al in 2017 gelegd, toen de Singapore Law Academy een vijfjarenplan publiceerde ter ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de juridische markt.
Inmiddels worden ook advocatenkantoren in Singapore in het kader van het Future Law Innovation Programme aangemoedigd om meer gebruik te maken van technologie in het dagelijks werk. Het is de stadstaat naar eigen zeggen zelfs gelukt om de grootste advocatenkantoren ervan te overtuigen meer gebruik te maken van tech-gedreven oplossingen, van de plaatselijke grootheden als Rajah & Tann en WongPartnership tot vestigingen van Engelse kantoren Linklaters en Clifford Chance.