Afgelopen week bezocht Advocatie-columnist Christ’l Dullaert twee juridische congressen in New York: Legal Tech en ReInventLaw. Vooral het drukbezochte ReInventLaw maakte indruk: er heerste een buzz en energie die je in Nederland maar heel zelden meemaakt. Andere opvallende trend: de spijkerbroek is de nieuwe krijtstreep. “Driekwart van de sprekers had zo van een skateboard kunnen komen.”
Door Christ’l Dullaert, Le Tableau
Twee congressen in New York en een massa informatie rijker, brengt de vraag: wat zet ik nu in een verslag? En het antwoord op die vraag is wellicht ook het antwoord op een andere toekomstgerichte vraag: wat is in een wereld van overvloed aan (gratis) kennis nog de rol van de advocaat? De rol van de advocaat zal dan waarschijnlijk lijken op wat ik nu voor u doe: een passende selectie maken en proberen te duiden wat uit die selectie wat relevant is. Net zoals een sommelier helpt bij een overvloed aan wijnkeuzes.
Mocht u de hele ‘wijnkelder’ willen zien; dan hierbij een overzicht van alle sprekers bij ReInvent Law.
Welnu, hier dan mijn selectie van twee dagen congres in NY, in de vorm van negen observaties.
1. De meeste informatie deed ik op bij mijn tweede congres op vrijdag: ReInvent Law NYC. Dit is een initiatief van twee hoogleraren van de Michigan State University. Onder deze naam brengen zij (op non-profit basis) allemaal vernieuwers uit de juridische wereld samen. Er heerst een soort buzz en energie die ik herken uit de eerste jaren dat mediation werd geïntroduceerd in Europa en Nederland. Dat bracht ook alle vooruitstrevende, energieke geesten samen en gaf iedereen het gevoel: wij werken hier mee aan heel iets nieuws. Het voelt als een centrum van creativiteit en innovatie.
2. Bij het ReInventLaw congres zijn een aantal ‘grotere’ sprekerstalenten: Paul Lippe, Patrick Lamb (een zeer actieve Amerikaanse blogger), Richard Susskind en Mark Chandler (Cisco) en academici van Cambridge en Stanford. Er zijn ook Ignite blokken, een soort speeddating waarbij een grote variatie aan sprekers zes minuten de tijd krijgt om hun idee of businessplan naar voren te brengen. Zo komt ook heel veel talent van start-ups voorbij.
3. Margaret Hagan van Stanford Law school vertelde over een designlab waarin veel disciplines samenwerken (juristen, ingenieurs, politicologen, psychologen) om een website te ontwerpen dat zodanig goed is dat het voor een gebruikersgroep doges (leiders) werkt. De ontworpen modellen worden ook direct op de potentiële gebruikers uitgetest. Dat levert hele mooie, bruikbare websites op die echt werken. Met Hagan deel ik het belang van design, daar schreef ik ook over in Yoga in je Toga. Ogenschijnlijk lijkt design niets te maken te hebben met de juridische inhoud, maar het helpt wel degelijk de juridische inhoud toegankelijk en bruikbaar te maken.
4. Ook bij de presentatie van advocaat blogger Patrick Lamb kwam weer het belang van het werken met verschillende disciplines en met meer mensen aan de orde. Hoe meer juist verschillende mensen aan een zaak werken, hoe beter, creatiever de oplossing wordt.
5. Een onderzoek van CBE (Human Resources) wijst echter uit dat advocaten daar nog een lange weg te gaan hebben: 57% van de juristen scoort slecht op de vaardigheden om in een team te werken en eveneens 57% scoort laag op het (daarmee samenhangende) vermogen tot responsiveness. Met andere woorden: men zit liever alleen op een kamer en deelt kennis met anderen slecht. Er valt op gedragsaspecten van advocaten nog veel te scholen en leren.
6. Slotspreker Susskind was speciaal voor dit event ingevlogen naar NY en verleende zijn medewerking kosteloos. Hij sprak de zaal toe: geweldig dat jullie hier allemaal gekomen zijn om aan de toekomst van ons vak te werken. Daar leverde hij ook echt zijn steentje aan bij, niet met zijn standaardverhaal, maar met weer veel nieuwe inzichten. Zijn drie fasen van verandering waren interessant. Fase 1 is nu gaande, waarbij advocatenkantoren meer onder prijsdruk komen en met Alternative Fee Arrangements gaan werken, terwijl staff ontslagen wordt. Maar dat is dus nog maar fase 1, wat gaat volgen is fase 2: resourcing, waarbij onder andere bedrijven meer juridisch werk in-house laten verrichten. Fase 3 is disruptie of ontwrichting, waarbij juridisch werk door geavanceerde technologie wordt overgenomen en er een digitale juridische markt ontstaat.
7. Duizelig van alle informatie van die dag, kwam ik op mijn hotelkamer en daar ging het verhaal gewoon verder. Op tv een diepte-interview met Lev Rosenberg naar aanleiding van het cover artikel op het Time Magazine van februari over de mogelijkheden van kwantum computers. Een ander buzzword in dit verband is Big Data (ook bij de LegalTech congres een veel terugkerend woord). Een term die ik ook veel tegen kwam is TAR: Technology Assisted Review; denk hierbij aan het verwerken van bakken informatie binnen een due dilligence of een fraudeonderzoek.
8. En wat betekent dit allemaal voor uw grote of kleine kantoor: blijf goed om u heen kijken, werk eens met anderen samen, doe eens een ander idee op, laat een kunstenaar naar uw site kijken. Bedenk wat uw toegevoegde waarde is als een computer tien keer zo snel is. Bent u al redelijk ver en voelt dat al eenzaam, dan was een mooie uitspraak: being early can feel like being wrong.
9. Voor een mooi voorbeeld van een Universiteit die haar rechtenstudenten in technologie schoolt, zie deze video van Georgetown University.
Christ’l Dullaert is oprichter van Le Tableau, een uitzendbureau dat zich bezig houdt met het plaatsen van tijdelijke advocaten en notarissen bij advocaten- en notariskantoren. Zij publiceert veelvuldig, onder meer als columnist van Advocatie. In 2010 publiceerde zij het boek Yoga in je toga, een boek over de toekomst van de advocatuur.
Fotografie New York: Upthebanner/Shutterstock.com