Kennedy Van der Laan is gestart met Kennedy Van der Laan|Sync, een zelfstandige consultancy voor het bedrijfsleven op het gebied van legal tech. Volgens managing partner Bart de Man en innovatiedirecteur Jeroen Zweers een logische stap, na drie jaar pionieren: “Onze dienstverlening op het gebied van legal tech is volwassen geworden, en dus is een zelfstandige entiteit een logisch vervolg.”
Door Lucien Wopereis
Waarom kiest Kennedy Van der Laan er nu voor om een zelfstandige entiteit voor legal tech op te richten?
BdM: “Jeroen is de afgelopen drie jaar intensief bezig geweest met het bouwen van een team en het werken aan oplossingen op het gebied van legal tech. Onze dienstverlening op dat terrein is in de loop van de jaren volwassen geworden, en dan is een zelfstandige entiteit een logisch vervolg. Je bent flexibeler, je kunt veel sneller schakelen.”
JZ: “Onze zakelijke relaties, veelal general counsel, vroegen er zelf ook om. Die willen ondersteuning bij de inzet van van legal tech binnen hun organisatie, maar hebben niet altijd behoefte aan de advocatuur.”
BdM: “Daarnaast zijn er de restricties van de Orde van Advocaten. Je kunt als advocatenkantoor niet zomaar een joint venture aangaan met een start up, bijvoorbeeld vanwege de kernwaarde van de onafhankelijkheid. Een zelfstandige B.V. heeft op dat op dat punt meer bewegingsvrijheid.”
In het persbericht wordt gemeld dat het gaat om vijf mensen, die worden ondersteund door advocaten en projectmanagers. Komen die mensen in dienst van de B.V.?
BdM: “Een aantal mensen komt inderdaad in dienst van de B.V., en die zal ook voor eigen rekening en risico werken. De expertise van de advocaten van Kennedy Van der Laan zal worden ingekocht door de B.V.”
Zal de markt onderkennen dat Kennedy Van der Laan|Sync echt onafhankelijk is, en geen marketingtool?
BdM: “Het is geen marketingmodel om op een indirecte manier cliënten binnen te halen voor Kennedy Van der Laan. Uiteraard kan dat soms best een gevolg zijn: je kunt ook via Sync een duurzame relatie opbouwen met een cliënt, een relatie die wellicht leidt tot meer. Maar dat is niet de opzet.”
JZ: “Legal tech wordt door cliënten steeds meer gezien als een zelfstandig product, een niche markt waar ze inzicht in willen krijgen. Er wordt zoveel onzin beweerd over legal tech. Roep artificial intelligence en blockchain, en je krijgt hele drommen achter je aan. Terwijl artificial intelligence op dit moment het niveau heeft van een driejarige kleuter. Let wel: artificial intelligence heeft absoluut de toekomst, maar het staat nu nog in de kinderschoenen. Wij scheiden het kaf van het koren.”
Hoe doe je dat?
JZ: “Wij beoordelen aan de hand van pitches wekelijks ongeveer vijf legal tech-start ups. Gemiddeld zijn er vier van de vijf onder de maat. Ze denken dé oplossing te hebben, maar hebben eigenlijk onvoldoende begrip en verstand van de markt van juridische dienstverlening. Als het gaat om artificial intelligence, dan hebben ze vaak onvoldoende data om hun product echt goed te ontwikkelen en te testen.”
Gaat Kennedy Van der Laan|Sync vooral adviseren, of ook zelf legal tech-toepassingen bouwen?
BdM: “De onderneming zal zich in de driehoek klant-tech consultant-advocaat voornamelijk bezig houden met advisering. Dan gaat het niet alleen om het automatiseren van bulkwerk, maar ook over het adviseren over tools op het gebied van compliance, datalekken, de normering van topinkomens, governance en privacy. General counsel zien steeds meer regelgeving op zich af komen, terwijl het budget en de tijd beperkt zijn. Daar kan legal tech behulpzaam zijn, en met Kennedy Van der Laan|Sync willen we daar oplossingen voor bieden.”
JZ: “We hebben als Kennedy Van der Laan overigens ook wel zelf software-toepassingen gebouwd, bijvoorbeeld een billing tool voor ons alliance-model en een programma voor het inschatten van risico’s in contracten. General counsel hoeven met dat laatste programma niet meer alle contracten afzonderlijk te beoordelen, maar nog slechts de 20% met een hoog risico. Het punt is dat je nieuwe legal tech-toepassingen vrijwel nooit off the shelf kunt plukken: je zult de toepassingen bijna altijd moeten aanpassen aan specifieke wensen.”
Hoe worden advocaten precies betrokken bij Kennedy Van der Laan|Sync?
BdM: “Dat kan op allerlei manieren. Ze kunnen signaleren, adviseren. De zware juridische back up van Sync is natuurlijk uitermate belangrijk. Dat hebben we ook in de naam tot uitdrukking willen brengen.”
Zijn alle advocaten even enthousiast?
JZ: “Dat is natuurlijk een strijd geweest. Je hebt de early adaptors, maar, ook conservatievere advocaten, over alle leeftijdsgrenzen heen. Legal tech is voor veel advocaten nou eenmaal behoorlijk abstract. Maar wat een voordeel is: Kennedy Van der Laan is van oudsher sterk in IT. Advocaten die daarin werkzaam zijn, zijn uit de aard van de zaak ook geïnteresseerd in legal tech.”
De grote accountantskantoren zijn onlangs in de juridische dienstverlening gestapt. Zijn die niet een aantrekkelijker alternatief voor legal counsel, gelet ook op hun investeringskracht?
JZ: “Ik kom ze eigenlijk nog niet tegen in onze markt. Maar dat kan anders worden.”
BdM: “De accountants lijken hun pijlen nu vooral te richten op M&A en onderzoekstechtnologie. Het gaat dan om zaken als due dilligence, e-dsicovery en ook interne bedrijfsonderzoeken.”
En andere advocatenkantoren, kunnen die aankloppen bij Kennedy Van der Laan|Sync?
BdM: “Die vraag is bij ons ook opgekomen. Theoretisch kan het, maar het is weinig voor de hand liggend. Dat ligt misschien anders voor buitenlandse advocatenkantoren.”
Lees ook Advocatie Magazine over legal tech