Advocaat Jaap Stikkelbroeck stelt zichzelf vaak de vraag of zijn klanten blij zijn met de manier waarop hij zijn diensten aanbiedt. Recent was hij te gast in onze Legal Tech Heroes Round Table; hieruit trok hij – met een oog op de Legal Tech Map 2022 – de volgende zeven onmisbare innovatielessen.
Jaap Stikkelbroeck is al zeventien jaar advocaat; daarvan is hij tien jaar eigenaar van Griph, een advocatenkantoor met vestigingen in de hoofdstad, Utrecht en Haarlem. Daarnaast is hij medeoprichter van Blended.Law, een naar eigen zeggen ‘radicaal vernieuwend platform voor juridische dienstverlening’, omdat het juridische oplossingen tegen een vaste prijs verkoopt.
Het innovatieve karakter van zijn bedrijven is ook kenmerkend voor de sympathieke advocaat. “Nee, ik ben geen traditionele advocaat! Ik heb ook geen traditionele firma met veel tussenliggende lagen en een uurtje-factuurtje mentaliteit. Griph is een toegankelijk platform voor juristen en Blended.Law is als een soort Booking.com, waar onze klanten – meestal mkb’ers – juridische oplossingen kunnen kopen voor vaste prijzen. Ons credo: maak als advocaat transparant wat je doet, leer mensen welke juridische oplossingen er zijn en geef je klanten grip op de kosten.”
‘Anders werken is een keuze’
Allemaal niet gebruikelijk in advocatenland, maar wel effectief, stelt Stikkelbroeck. Waar zijn vernieuwingsdrang vandaan komt? “Ik probeer gewoon graag nieuwe dingen uit en heb een natuurlijke belangstelling voor vernieuwingen. Als ik ergens tegenaan loop, ben ik al snel geneigd om zaken te verbeteren. Het lijkt erop dat onze beroepsgroep hier soms moeilijk aan toekomt en dat het als luxe gezien wordt. Maar elke advocaat kan ervoor kiezen om anders te gaan werken. Het begint met open staan voor legal tech, waardoor je veel meer voor jezelf en je cliënten kunt betekenen. Het is een gemiste kans als je deze ontwikkeling op zijn beloop laat.”
Zeven belangrijke conclusies
Deze oproep klonk ook duidelijk tijdens de Legal Tech Heroes Round Table, in februari gehouden door Advocatie en Sdu. Stikkelbroeck benadrukt het belang voor het werkveld van de Legal Tech Map 2022, de routekaart waarop de nieuwste tools en ontwikkelingen uit de Nederlandse legal tech-markt zijn verzameld. “Je ziet in een oogopslag welk bedrijf geschikt is voor welk juridisch vraagstuk of onderdeel van de bedrijfsvoering. Meer dan dat: deze kaart vormt een visualisatie van het ecosysteem van juridische vernieuwing.”
Stikkelbroeck staat graag stil bij nog zeven belangrijke conclusies die hij heeft getrokken uit de Round Table-bijeenkomst.
1. Innovatie gaat niet per se over techniek, het gaat grotendeels om een mentaliteitsverandering
“Je moet je werk als jurist anders willen doen en ervoor openstaan dat een nieuwe werkwijze misschien wel beter is dan de werkwijze die je gewend bent. Houd dus niet krampachtig vast aan bestaande processen en werkwijzen. Ja, dit betekent wellicht ook dat je over twee jaar een hele andere praktijkvoering hebt dan nu. Dit blijkt een uitdaging voor veel mensen. Zoals gezegd: het begint allemaal bij de wil om te vernieuwen.”
2. Met de juiste legal tech ben je in staat een dienstverleningsniveau te bereiken dat anders alleen is weggelegd voor de grote kantoren
“Grote kantoren hebben overal assistentes en secretaresses voor. Dat is voor kleine kantoren niet altijd te verhapstukken. Als je legal tech tools gebruikt, kun je echter voor een fractie van de kosten hetzelfde niveau van dienstverlening bieden en veel concurrerender zijn. Het is serieus een gemiste kans als je dit op zijn beloop laat. Als je als advocaat relevant wilt zijn en concurrentie voelt van andere dienstverleners, dan is dat een signaal om te investeren in je dienstverlening. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar toch beseffen wij ons dat niet altijd.”
3. Legal tech maakt verdieping mogelijk
“Veel advocaten willen zich vooral bezig houden met datgene waar ze goed in zijn. Dat bereik je het beste als je je werkzaamheden deels automatiseert en werkprocessen met slimme tools invult. Je wilt focus en krijgt focus met legal tech. Dit argument moet eigenlijk voor iedereen direct een reden zijn om zich bezig te gaan houden met legal tech.”
4. Legal tech is veel toegankelijker dan velen denken
“Je hoeft voor legal tech niet je hele kantoor om te gooien. Werp ook geen onnodige drempels op om met een nieuwe tool te starten, begin gewoon ergens. En wacht zeker niet met het inzetten van handige kleine tools. Ga ze gewoon gebruiken. Je hebt fantastische tools die je werk makkelijker maken, zoals DoxFlow (om je processtukken efficiënter in elkaar te zetten), Henchman (contractbuilder met kennisbronnen) en natuurlijk Bluetick in Rechtsorde (dat je help juridische informatie te vinden zonder zoeken). Je doet jezelf serieus tekort als je hier niet mee gaat werken.”
5. De pricing van legal tech is een kritisch punt
“Wat tijdens de Round Table opviel, is dat de pricing van legal tools vaak interessanter is voor grotere kantoren dan voor kleinere kantoren. Dat is ergens wel begrijpelijk, want ontwikkelaars willen snel winst maken. Maar laten we een kritische noot kraken richting de ontwikkelaars: je kunt net zo veel abonnementen verkopen als je focust op kleine kantoren in plaats van op de grote jongens. Door je tools toegankelijker te maken voor kantoren met een, twee of drie advocaten, verhoog je de afname van je product. Aan de andere kant moeten we in de advocatuur ook niet te veel klagen over prijzen. Efficiency kost wat het kost. Je kunt zelf ook goede tarieven hanteren en je wordt serieus beter met goede tools. Hoe dan ook moet je nooit op efficiency besparen.”
6. De Orde van Advocaten kan veel meer doen om legal tech te omarmen
“Ik maak deze opmerking met de blik gericht op de Orde in België, die veel proactiever is dan de Nederlandse Orde. In België hebben ze vanuit de Orde een landelijke commissie ingesteld die actief onderzoekt hoe onze beroepsgroep zich moet voorbereiden op de komende decennia. Dit heeft onder meer te maken met regelgeving, maar ook met andere samenwerkingsverbanden en het idee dat een goed investeringsklimaat nodig is om toekomstperspectief te bieden. Daar moet je als Orde ook mee bezig zijn.”
7. Stimuleer advocaten om zich te verdiepen in legal tech, bijvoorbeeld door hen hiervoor te belonen met PO-punten
“Het is zeker nuttig om advocaten met PO-punten te stimuleren om zich met legal tech bezig te gaan houden. Daarvoor moeten er dus ook meer op legal tech gerichte cursussen gegeven worden. Legal tech-cursussen lijken me een hartstikke goed idee. Uiteindelijk kunnen we er met zijn allen niet omheen: legal tech verandert ons werkveld. Je kunt je er maar beter goed op voorbereiden.”
Benieuwd naar het complete Round Table-gesprek? Kijk of luister hier terug. En klik hier om de Legal Tech Map 2022 van Dutch Legal Tech te zien.