Investeerders ruiken duidelijk kansen in Nederlandse juridische startups. Zo ontving platform De Advocatenwijzer deze maand een investering van 250.000 euro door twee ondernemers, haalde legal tech startup Legalloyd in de nazomer een half miljoen euro op en mocht procesfinancierder Liesker Legal dankzij enkele honderden investeerders 600.000 euro bijschrijven op de rekening.
Door Joris Rietbroek
De in 2014 gelanceerde Advocatenwijzer is een van de online platforms waarop rechtszoekenden eenvoudig een advocaat voor hun specifieke probleem kunnen zoeken. Ook kunnen zij er toegankelijke juridische informatie vinden via door advocaten geschreven blogs. Twee investeerders steken gezamenlijk 250.000 euro in De Advocatenwijzer en hebben een optie genomen voor een mogelijke tweede ‘tranche’ begin 2016.
De identiteit van de geldschieters kan medeoprichter van de Advocatenwijzer en ex-advocate Mechteld van den Oord niet onthullen. “Het zijn twee succesvolle ondernemers uit het bedrijfsleven die volledig achter ons concept staan en kansen zien in de Advocatenwijzer,” licht zij toe. “Zij zijn als het ware twee nieuwe aandeelhouders, aan wie wij ook zullen rapporteren.”
De investering zal worden gebruikt voor marketing- en salesactiviteiten, en voor wat extra mankracht. “Het zal ons helpen onze leiderschapspositie in de markt te versterken,” zegt Van den Oord. “Dat betekent betere content voor rechtzoekenden en meer leads voor onze leden zodat we meer rechtzoekenden helpen met de beste juridische hulp.” Het platform telt momenteel zo’n 300 advocaatleden met een betaald pakket. Het team achter de Advocatenwijzer telt inmiddels twaalf krachten.
Ook de belangstelling van investeerders voor de in Amsterdam-Noord gevestigde legal tech startup Legalloyd springt in het oog: het bedrijf haalde eerder dit najaar een half miljoen euro op. Legalloyd ontwikkelt juridische software voor op maat gemaakte contracten aan en levert juridische diensten aan klanten uit het MKB, maar ook voor media-startups als Blendle en De Correspondent. Het in januari 2014 gestarte Legalloyd telt inmiddels zo’n 3.000 gebruikers.
De geldschieters zijn volgens de oprichters voornamelijk onder te verdelen in twee groepen: succesvolle internetondernemers en traditionele investeerders die deels uit de juridische sector afkomstig zijn. Een van hen is Marco Aarnink, die zijn Drukwerkdeal in 2014 voor 24 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse Vistaprint.
Succesvolle crowdfunding voor procesfinancierder
Procesfinancierder Liesker Legal uit Breda, actief sinds 2011, heeft er net een succesvolle crowdfundingactie opzitten. Het kantoor, dat bij kansrijke claims van tenminste 150.000 euro het financiële risico van partijen op zich neemt, haalde vorige week in slechts een dag tijd 542.000 euro aan leningen op. Dit bedrag werd bij elkaar gebracht door 357 investeerders. Eerder werd binnen het eigen netwerk 58.000 euro opgehaald. In ruil voor de vierjarige lening ontvangen de investeerders een jaarlijkse rente van 7%.
Met het bedrag wil het door vader en dochter Chris en Sara Liesker opgerichte bedrijf ‘inspelen op de groeiende vraag naar zijn dienstverlening’. De investering zal daarom deels worden gebruikt voor ICT- en marketingdoeleinden, en als werkkapitaal voor nieuwe claims. Naar eigen zeggen bedraagt de totale waarde van door Liesker Legal gefinancierde zaken die momenteel bij de rechter liggen zo’n 50 miljoen euro.