HBO-juristen rukken langzaam op in advocatuur en andere juridische dienstverlening. Omdat technologie een steeds belangrijker deel vormt van hun beroepsprofiel, heeft de HBO-rechtenopleiding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het Legal Tech Lab gelanceerd. “Het gaat om de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk.”
Door Joris Rietbroek
Met het Legal Tech Lab wisselt de HvA expertise uit met meerdere partners uit de praktijk, onder wie Sdu, ING, Kennedy Van der Laan, ZyLAB en ARAG. Met deze en andere partijen werkt de rechtenopleiding ook samen om bijvoorbeeld stageplaatsen en afstudeeropdrachten voor studenten op het gebied van legal tech aan te bieden. De partners uit de praktijk kunnen op hun beurt weer ‘de denkkracht van de studenten’ benutten, zegt de HvA, bijvoorbeeld in de vorm van een hackathon.
“Als kennisinstelling zijn we voortdurend bezig met de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en praktijk,” aldus opleidingsmanager Robbert Land afgelopen donderdag bij de opening van het Legal Tech Lab. “Ons Legal Tech Lab moet zowel voor studenten als bedrijven een expertisecentrum worden voor de aanpak van alle technologische vraagstukken die leven in de praktijk.”
De HBO-bachelor Rechten aan de HvA telt momenteel zo’n 1.700 bachelorstudenten. Voor hen vormt legal tech een steeds belangrijker onderdeel van hun (toekomstige) beroepsprofiel, zegt Ivar Timmer. Hij is hoofddocent bij de master Legal Management van de HvA en tevens voorzitter van de Legal Tech Alliantie. “Technologie speelt een steeds grotere rol bij bijvoorbeeld legal management, het organiseren van juridische processen en afdelingen. Veel van onze studenten gaan in de rechtspraktijk zo’n organisatorische kant op, bijvoorbeeld als compliance officer of legal operations manager. Die willen leren: hoe zet je technologie strategisch in om je doelen te behalen?”
Het Legal Tech Lab geeft de HvA de mogelijkheid om onderwijs, onderzoek en de praktijk met elkaar te verbinden. “Het lab is geen fysieke omgeving, maar een virtuele manier om samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de rechtspraktijk te bevorderen en kennis uit te wisselen,” vertelt Timmer. “Drie van onze bachelorstudenten werken momenteel bijvoorbeeld aan een afstudeeropdracht in samenwerking met ZyLAB: op welke manieren kun je hun software strategisch inzetten? Voor de betrokken partijen is het weer interessant om te weten wat onze studenten geleerd krijgen. Het is onze bedoeling om het lab in de komende jaren verder uit te bouwen, met betrokkenheid van nog meer partijen uit de praktijk.”
HBO’ers zullen legal tech-toepassingen meer nog dan WO’ers in de praktijk gaan gebruiken en bedienen, is de overtuiging van Timmer. Hun toekomst op de arbeidsmarkt ziet er dan ook rooskleurig uit: hij schat in dat alleen al de Zuidas op de langere termijn 500 tot 1.000 meer arbeidsplaatsen voor hen zal hebben. “HBO-professionals doen inhoudelijk juridisch werk op hoog niveau, maar er liggen voor hen ook veel mogelijkheden op het gebied van projectmanagement in de advocatuur of van technologie gerelateerde zaken zoals het juiste gebruik van e-discovery software, dat steeds meer wordt gebruikt door de grootzakelijke advocatuur. Onze alumni kunnen de projectmedewerkers zijn die alles weten van deze nieuwe software en tools. Juist die technologie biedt voor hen veel mogelijkheden bij advocatenkantoren, banken of legal service providers.”