Naar nu blijkt is LexIQ vorige maand failliet gegaan. Deze Rotterdamse legal tech-startup lanceerde in 2019 Lexalyse, een AI-zoekmachine voor rechterlijke uitspraken in specifieke juridische domeinen. Tot de klantenkring behoorden De Brauw Blackstone Westbroek en het Openbaar Ministerie.
Lexalyse richtte zich in eerste instantie enkel op jurisprudentie in het arbeidsrecht. Naast een zoekfunctie voor uitspraken, die tevens inzicht geeft in trends en ontwikkelingen, bevat de tool de mogelijkheid om de kansen in en uitkomsten van een procedure in te schatten, bijvoorbeeld in een ontslagzaak. De ambitie was dat juristen in 2020 in het gehele civiele recht konden zoeken in Lexalyse.
Eerder, in 2016, haalde LexIQ de finale van de De Brauw Legal Innovation Challenge. ’s Lands grootste advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek werd hierna klant, evenals het Openbaar Ministerie, Ernst & Young en enkele universiteiten, meldden de oprichters rond de lancering van Lexalyse in juli 2019.
Ondanks ronkende marketing en volop media-aandacht voor Lexalyse, lukte het schijnbaar niet om genoeg andere klanten enthousiast te maken. Eind 2020 was er onvoldoende ‘financiële armslag’ voor de verdere ontwikkeling van LexIQ, aldus het eerste faillissementsverslag van curator Rogier Wijn (De Bok Roijers Gasseling Advocaten). Een voorgenomen partnership en investeringsdeal met een Roemeense softwarebouwer ketste op het laatste moment af, als gevolg van een geschil tussen de aandeelhouders. De benodigde buitenlandse investering ging hierop niet door.
De omzet was nog marginaal, aangezien LexIQ zich nog in de opstartfase bevond, meldt de curator. Het verlies van het bedrijf kwam vorig jaar met 82.000 euro iets hoger uit dan de omzet van 78.000 euro. De concurrente schuldenlast is met een kleine 270.000 euro aanzienlijk hoger. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering van 12.700 euro.
De curator heeft onderzocht of een doorstart tot de mogelijkheden behoorde, maar dit is inmiddels van de baan nu de activa zijn verkocht. Een van de bestuurders van het bedrijf had schijnbaar interesse, maar legde te weinig geld op tafel.